Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Amra Babić: Nema lakih, jeftinih i brzih rješenja – mi smo spremni uhvatiti se ukoštac s problemima vode, kanalizacije i smeća

altKandidatkinja za načelnicu općine Visoko iz reda SDA Amra Babić u pratnji Hasana Prelića – direktora prodaje VGT-a, Edine Hasečić – predsjednica nadzornog odbora KTK Visoko i Nermina Kadrića – direktora zadruge BIOS, posjetili su Generalnu direkciju za vodu i kanalizaciju grada Istanbula i razgovarali sa direktorom Ahmetom Demirom, koji je i profesor na istanbulskom Univerzitetu iz oblasti geologije. Kandidatkinja za načelnicu Visokog Amra Babić upoznala je domaćine sa problemom s kojim se susreću građani općine Visoko po pitanju snabdijevanja vodom i sistemom kanalizacije. Zanimljivo je da su se i u ovoj direkciji s istim problemom – više izvorišta vode i slabom naplatom – susreli 1994.g. te je dugotrajnim procesom i dugoročnim ulaganjem ovaj problem uspješno riješen.

Pored razlike u površini i broju stanovnika između istanbulske regije i općine Visoko koji se opslužuju iz centralnog vodovoda, razlika je i u porijeklu vode. Istanbul se snabdijeva uglavnom iz površinskih voda – velikog broja jezera, dok je kod nas slučaj sa podzemnim izvorištima. Njihova se voda mora više tretirati kako bi bila zdrava za piće, a oko 90 posto tretirane ponovno se vraća na korištenje u prirodu. Kandidatkinja Babić se interesirala na koji način je napravljen sistem za skupljanje voda i kako se vrši naplata usluga ovoj direkciji. Kako je istakao generalni direktor Demir, potrebno je napraviti istraživanja količine i potencijalnih izvora vode koji bi se sveli na jednu cijev, kao što je to slučaj sa istanbulskim vodovodom. Babićeva je istakla kako su već vođeni nezvanični razgovori s ljudima iz struke te kako se kod nas smatra da je to preskupa investicija. Demir je ponudio stručnu i konsultantsku pomoć ove direkcije u traženju najkvalitetnijeg i dugoročnog rješenja.alt

„Smatram izuzetno važnim da se od potencijalnih izvorišta vode mora udaljiti bilo koja vrsta industrije jer to može onečistiti vodu, a potrebno je uraditi stručnu analizu reljefa, tla i količine vode uz jedan maksimalno stručan pristup ovom problemu“ – izjavio je tokom razgovora Demir.

Njima su početna investicija bili krediti Svjetske banke s kojima su počeli raditi na sistemskom rješenju vodosnabdijevanja Istanbula. Danas cijena vode je bazirana na troškovima sa oko 10 posto zarade koje služe za investicije. Zanimljivo je da nema problema sa naplatom, jer su građani shvatili važnost imanja čiste vode u dovoljnim količinama.

„Od njihovih iskustava mi možemo prenijeti potrebu sistemskog rješavanja ovog problema koji se ne može završiti za par godina. Mi smo odlučili početi rješavati sistemski ovaj problem i raditi za generacije koje dolaze, a ne baviti se polovičnim rješenjima“ – izjavila je za Visoko.co.ba Amra Babić. Iskustva u upravljanju, odvozom i tretiranju otpada kojeg Istanbul dnevno proizvede u količini od 20.000 tona, prenijeli su  stručnjaci Direkcije za ekologiju i upravljanje okolišem gostima iz Visokog koji su posjetili i spalionicu medicinskog otpada i postrojenje za proizvodnju energije. Interesantna su iskustva u korištenju metana, prirodnog gasa koji nastaje razgradnjom otpada na deponiji.

Radi se o privatnom postrojenju koje radi posljednje 4 godine i u koje je uloženo između 20 i 30 miliona eura. Prema riječima Ondera Birlika, direktora u ovom postrojenju za proizvodnju energije, da bi se počelo sa korištenjem metana – na deponiji mora biti odložena količina od jednog miliona tona otpada, a za period od pet do osam godina može se očekivati povrat investicije. Postrojenje ORTADOGU ENERJI ima koncesioni ugovor o 30-godišnjem korištenju deponije uz subvencije, a zauzvrat proizvede 75.000 megavata električne energije na godišnjem nivou.alt

„Nerealno je ova iskustva potpuno primjenjivati na našim primjerima, ali se mogu iskoristiti dobra rješenja za sistemski pristup rješavanja ovih problema i u Visokom. Korisna su i savjetovanja njihovih stručnjaka koji su spremni doći i sagledati našu situaciju što će i nama biti od velike koristi. Mi se želimo uhvatiti ukoštac s ovim problemima koji već odavno guše općinu i grad Visoko. Institucije vlasti, ali i građani moraju biti svjesni da nema lakih niti jeftinih rješenja, ali postoje načini da se počne u pravom smjeru i obezbjede svi uslovi da svaki stanovnik općine Visoko ima čistu vodu i u dovoljnim količinama i odvoz smeća i njegovo kvalitetno deponovanje uz mogućnost korištenja obnovljive energije“- istakla je Amra Babić za Visoko.co.ba.

Proudly powered by WordPress