Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Verbalni proljev i mentalna higijena”

altNekim ljudima smrdi iz usta i s tim se oni moraju pomiriti, no to nije samo njihov problem, nego i šire. Neprijatan zadah iz usta je vrlo nezgodna pojava i može zadati dosta problema onima koji je jesu ili nisu svjesni. Na neprijatan zadah iz usta će im najčešće ukazati ljudi iz okoline ili bar njihovo ponašanje u prisustvu te osobe. Može se javljati povremeno ili može imati trajni karakter. Da li uzročnika lošeg zadaha treba potražiti u samim ustima. Tačno je da milioni bakterija koje žive u ustima, naročito pri dnu jezika, koje se zahvaljujući toploti i vlažnosti usne duplje brzo razmnožavaju. Medicina je napredovala i vrlo efikasno rješava i taj problem. Ali, ova vrsta ”smrada” koja pokušava da se istovremeno razvija, pravda i da bude aktuelna dolazi direktno iz mozga i opet iz njegovih usta, te preko vlastitih nam radio i tv prijemnika želi ući i u naše domove.

Postavlja se neminovno pitanje, da li su te bakterije koje sada u mozgu prizvode neprijatan zadah, u vremenu predizborne kampanje, kod njega kao kandidata nastale rođenjem ili su produkt neke programirane infekcije?  Ti verbalni proljevi kod tog kandidata su očigledno u nedostatku pravih programskih projekcija i rješenja za prevazilaženje životnih problema naše općine, te imaju za cilj inficirati mase i naći što veći broj istomišljenika. Ovi  bi opet trebali prejednostavnom računicom, ugroziti  time svoje obitelji, rođake, prijatelje, susjede i svima nametnuti strategiju ”Ovo sad što  smrdi iz mojih usta nije smrad”. Vrlo brzo, na svu sreću, narod ih demaskira, uspori ili zaustavi njihovo često otvaranje usne duplje i širenja   neprestanog otrovnog smrada, smrada laži, podmetanja i prevara. Sada je više kasno tom kandidatu “obdarenim” smradom, redovno održavati samo oralnu higijenu, prevenstveno mu se mora pozornost usmjeriti ka njegovoj mentalnoj higijeni. Naravno da mu treba pomoći i ukazati i na potrebu pravovremene terapije na temu: bonton, kućni odgoj i poštivanje propisanog kodeksa ponašanja u javnim nastupima…

Ova vrsta smrdljivosti  je opasna bolest, a posebno kada taj i takvi već hronični bolesnici ugroze dobrog i poštenog čovjeka, oni su spremni manipulacijom svim otrovnim snagama isključivo ostvarivati osobne interese, istovremeno predstavljajući kao opće. Ne dajte im da nas otruju! Zaštitimo se od njihovih smradova, njihove nezasitne potrebe za profitom, kojom besramno gaze naša preostala neuskraćena prava.

Proudly powered by WordPress