Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Objavljujemo kako će izgledati budući saziv Općinskog vijeća Visoko

altNakon konačnog zbrajanja glasova sa svih biračkih mjesta Visoko.co.ba objavljuje izgled budućeg sastava OV Visoko. Istina još uvijek ne možemo ozbiljnije analizirati tačno imena kandidata koji će se pojaviti među 25 odabranih ali ono što je sasvim izvjesno, uz možda one najmanje moguće izmjene, trebalo bi izgledati ovako:

1. SDA – 9 vijećnika (Sulejmen Zukan, Dinka Omanović, Faruk Ihtijarević, Mirza Omanović, Mirza Ganić, Džemil Halilović …)

2. SBB – 4 vijećnika (Vahid Ramić, Nevzeta Begić, Dalila Novokmet, Emir Dizdar)

3. A-SDA – 4

4. SDP – 3 (Muhamed Husić, Dalibor Tomičić, Dejan Ščepanović)

5. BPS – 2

6. SBiH – 2

6. Nezavisna lista za Visoko – 1

Imena koja smo naveli u zagradama nisu zvanično i potvrđena kao najbolje rangirana unutar svojih stranaka, tako da do zvaničn izjave OIK-a može biti i određenih izmjena. Interesantno je kako u SDA i SBB kandidati koji imaju dovoljan broj glasova da bi mogli ozbiljno konkurisati za ulazak u vijeće između sebe imaju jako malu razliku u broju dobijenih glasova.

Ako znamo da je u Visokom na izbore izašlo 20.787 birača. što je 62,37%, onda se matematičkim računicama dođe do cifre od 680 glasova potrebnih za jedno vijećničko mjesto. Iz ove analize u odnosu na prije 4 godine vidimo da je SDA kao pobjednik ovih izbora izgubila 2 vijećnička mjesta. Stranka za BiH je izgubila 3 vijećnika u odnosu na prije četiri godine, BPS će imati jedno mjesto manje, kao i SDP. Od ovih izbora najviše je profitirala A-SDA koja je sa jednog vijećničkog mjesta, bez obzira na unutarstranačke podjele, uspjela doći do  tri više mandata pa će tako biti ozbiljan politički faktor naredne četiri godine zajedno sa SBB-om koji također ima četiri osvojena mandata. Pored SBB-a koji je potpuno nova politička opcija u zakonodavnoj vlasti Visokog i Nezavisna lista za Visoko je ostvarila ulazak u vijeće i to sa jednim vijećničkim mjestom. Gubitnik ovih izbora je NSRZB koja nije uspjela sačuvati jedno mjesto u vijeću osvojeno prije četiri godine.

Očekujemo zvaničnu potvrdu objavljenih ostvarenih mandata od strane Općinske Izborne Komisije, kada se nadamo da ćemo saznati i imena budućih vijećnika.

Proudly powered by WordPress