Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SDA je apsolutni pobjednik izbora u Visokom

Do ranih jutarnjih sati utvrđivat će se statistički podaci i brojke sa biračkih mjesta, stranke će imati kompletirane rezultate prije OIK-a i pogriješit će za +,- 5%, ali bez obzira kako se poslože njihove statistike jedno već možemo da zaključimo. Volja biračkog tijela u Visokom, kao u ostalom i u cijeloj Federaciji generalno je bila na strani SDA. Nakon osam godina SDA vlasti u Visokom birači su ovu stranku nagradili sa još četiri, pobjeda je više nego ubjedljiva kako Amre Babić kao buduće načelnice tako i same SDA. Upoređujući podatke koje smo dobili iz Izbornih štabova svih stranaka došli smo do statističke računice premao kojoj nam fale još rezultati sa 15-tak biračkih mjesta ili glasovi od još cca.5.000 glasača. Iz ove nezvanične statistike vidljivo je da SDA za sada ima oko 36% glasova, SBB 15%, A-SDA 13,82%, SDP 12%.

Ovi podaci nam ukazuju na povećanje povjerenja A-SDA koja će vjerovatno sa dosadašnjeg jednog vijećničkog mjesta u budućem sazivu imati 3 svoja vijećnika, evidentan je i nastavak padanja SBiH u Visokom koja je do sada imala 5 vijećnika, a u narednom sazivu ukoliko bude imala i 2 treba biti zadovoljna. Razloga za slavlje nakon ovih izbora nema ni novajlija u visočkom političkom životu SBB koji je imao velika očekivanja, a rezultat je tek četiri ili pet vijećnika prema onome što trenutno pokazuje statistika. Razočaravajući je i izborni rezultat SDP-a koji će vjerovatno nastaviti trend pada političke popularnosti pa će sa sadašnjih četiri vijećnička mjesta morati se zadovoljiti sa njih tri.

Iz svega navedenog evidentno je da je SDA zaista u ovom trenutku “snaga Visokog” uz mjesto buduće načelnice u ovom trenutku ima prema našim računicama oko 37% ukupnog broja glasova i ima trend rasta. Prije četiri godine njihov rezultat je bio 41,81% ili 6.971 dobijeni glas. U ovom trenutku izgledi su da bi SDA mogla nakon konačnih kalkulacija “dobaciti” i do 10 vijećničkih mjesta. Prema ovim kalkulacijama za sada iz igre ispadaju i NSZRB i BPS, vjerovati je da bi neka od ovih stranaka ipak mogla ostvariti barem jedan mandat. Nezavisna lista za Visoko prema našim podacima nije ni približno dobila glasova kao Nezavisni kandidat sada već bivši načelnik Alibegović. Natpolovične većine prema ovim pokazateljima neće biti, za odlučivanje u zakonodavnoj vlasti bit će potrebne koalicije, ako je vjerovati po večerašnjem “macanju” i prvim izjavama za medije možda je prva već i izvjesna SDA/A-SDA, a da li je to dovoljno uz sestrinsku SBiH sačekat ćemo da saznamo kada OIK saopšti rezultate i kada budemo pravili ozbiljnu analizu ovih izbora.

U konačnici, nakon ovih izbora jedno je jasno, SDA je pravi pobjednik, SBiH je pravi gubitnik, A-SDA može biti više nego zadovoljna, ostali su manje ili više izgubili ili dobili. Predsjednik OO SDA Visoko Halim Zukić je dokazao da je majstor ove “igre” kako smo već jednom ranije pisali prateći njegove političke poteze u zadnje dvije godine. Sad ostaje samo još da vidimo koliko je ova nova “redizajnirana” SDA spremna i sposobna ispuniti od svega onoga što su obećavali u predizbornoj kampanji.

Uskoro očekujemo i zvanične rezultate iz OIK-a, kada ćemo moći analizirati i poimenično ko bi to mogao u naredne četiri godine biti zakonodavna vlast koju sačinjava 25 vijećnika koji u koordinaciji sa Amrom Babić na čelu izvršne vlasti kao načelnicom treba da donesu promjene Visokom.

Proudly powered by WordPress