Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sjećanje na Žderu

Mnogi ljubitelji sporta se sjećaju Zorana Glasovića Ždere kao rukometaša koji je igrao između ostalog za RK “Mlada Bosna”, RK “Željezničar” iz Sarajeva te RK “Bosna” Visoko i kratko za RK “Crvenka”. Bavio se i fudbalom, gimnastikom, stonim tenisom, a bio je i skijaš, plivač i hokejaš. Bio je profesor fizičkog odgoja u jednoj sarajevskoj školi.
Ždero je bio svestran sportista, baš kao što je bio i naš rahmetli Kemal Vražić Ibe, sa kojim je bio izuzetno dobar drug. U tom vremenu RK “Bosna” Visoko je bio u vrhu rukometa ondašnje države Jugoslavije.

Glasović i Vražić su imali sport u genima, jer su njihovi očevi bili sportaši, jedan u fudbalu, a drugi u gimnastici. Jednom prilikom nastupajući u Sali “Partizan” u Visokom za svoj klub “Partizan II” Sarajevo rekao je da “nikada u životu nije vidio ljepše sportsko arhitektonsko zdanje kao što je zgrada Sokolskog doma – Partizana u Visokom” kazavši da je to “pravi hram sporta”.

Glasović i Vražić su bili veliki sportisti, vedrog duha, zaraznog smijeha i zbog svojih šala omiljeni u svakom društvu. Ova davnašnja fotografjia povod je kratkog podsjećanja na dvojicu velikih sportista i izuzetno dobrih sportskih saigrača i drugova.

(Ismet Karasalihović)

Proudly powered by WordPress