Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Promocija knjige Obzori bošnjačke književnosti, prof. dr. Enesa Durakovića

altJU Gradska biblioteka Visoko obavještava da će sutra u 19.00 sati u Galeriji „Likum '76” prof. dr. Enes Duraković promovirati svoju knjigu Obzori bošnjačke književnosti. O knjizi će govoriti prof. dr. Sanjin Kodrić i prof. dr. Hilmo Neimarlija.

Prof. dr. Enes Duraković je književni historičar, esejist, književni kritičar i antologičar. Radi kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Rođen je 14. augusta 1947. u Polju kod Dervente. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je završio i postdiplomski studij. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Dosad je objavio knjige Govor i šutnja tajanstva, pjesničko djelo Maka Dizdara; Pjesništvo Skendera Kulenovića i Riječ i svijet, studije i eseji o bosanskohercegovačkim pjesnicima XX vijeka.

Prof. dr. Enes Duraković svoj rad obogatio je i djelima: Antologija Muslimanske poezija 20. vijeka, izbor i predgovor; Antologija Bošnjačke pripovijetke 20. vijeka, izbor i predgovor; Antologija Bosanskohercegovačke poezije 20. vijeka (u koautorstvu s Milom Stojićem i Markom Vešovićem), a priredio je i sljedeće radove: Muslimanska književnost 20. vijeka 1-25; Bošnjačka književnost u književnoj kritici 1-6; Izabrana djela bosanskohercegovačkih pisaca ( Maka Dizdara, Skendera Kulenovića, Derviša Sušića, Muse Ćazima Ćatića, Alekse Šantića itd.).

Dobitnik je nagrade Braća Šimić za književnu kritiku.

Proudly powered by WordPress