Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Potpisan Sporazum oko postizanja većine u Općinskom vijeću Visoko

altVečeras je u prostorijama SDA Visoko potpisan Sporazum kojim se definiše dogovor oko postizanja većine u Općinskom vijeću Visoko, a potpisnici Sporazuma su SDA, Nezavisni klub vijećnika, BPS i SBiH. Ovaj Sporazum definiše dogovor oko postizanja većine u Općinskom vijeću Visoko, kandidate koji će u narednom periodu obnašati funkcije predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Visoko i strateške pravce rada i djelovanja Općinskog vijeća u mandatnom periodu 2012. – 2016.godina.

1.       Većinu u Općinskom vijeću čine Stranka demokratske akcije, Nezavisni klub vijećnika, Bosanska patriotska stranka i Stranka za BiH.

2.       Za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Visoko bit će imenovana Mirela Bukva Mateša iz reda vijećnika SDA.

3.       Za zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća bit će imenovana Aida Zerdo iz reda Nezavisnog kluba vijećnika.

4.       Po konstituisanju Općinskog vijeća Visoko pokrenut će se procedura izmjene Poslovnika o radu Općinskog vijeća sa ciljem uvođenja funkcije drugog zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

5.       Potpisnice Sporazuma će u narednom periodu zajednički dogovoriti raspored po komisijama u Općinskom vijeću Visoko.

altNakon potpisivanja prisutnima su se obratili predstavnici političkih subjekata koji su potpisali ovaj Sporazum. „Obzirom da slijede značajne reforme u Općinskoj upravi i javnom sektoru, potpisnice Sporazuma su preuzele odgovornost i izrazile spremnost da zajednički učestvuju u ovim značajnim procesima, a koji su preduslov za ekonomski oporavak i razvoj općine Visoko. Ovom prilikom izražavamo zadovoljstvo što su se našem pozivu odazvala tri politička subjekta čime smo stekli kvalifikovanu i dovoljnu većinu za nesmetano funkcionisanje Općinskog vijeća Visoko” – rekao je u ime SDA Visoko Mirza Ganića. Nakon Mirze Ganića prisutnima se obratio i predstavnik Nezavisnog kluba vijećnika Jasmin Dlakić: „Želim da ispred Nezavisnog kluba vijećnika izrazim zadovoljstvo što će konačno ova većina u vijeću, a nadam se i cijelo vijeće i sve druge političke opcije koje participiraju u vijeću podržati ovakav jedan Sporazum koji ima jedan osnovni cilj, a to je iskorak Visokog za bolju budućnost svih građana općine Visoko u smislu novih investicija, zapošljavanja , rješavanja infrastrukturnih i svih drugih problema. „

alt„Kao predstavnik BPS-a zadovoljstvo mi je što sam večeras učestvovao u potpisivanju ovog, za našu općinu, veoma značajnog Sporazuma. Značajnog iz razloga što on skoro potpuno i u cjelosti podržava i prati interese i strategiju BPS-a na ovom prostoru, program ponuđen od strane uvažene načelnice se skoro u potpunsoti slaže sa našim programskim ciljevima i zadovoljstvo mi je da i mi možemo dati skroman doprinos ukupnom razvitku i napretku općine Visoko kao što su rješavanje vodosnabdjevanja, infrastrukturnih projekata, gradske deponije, reforme javnog sektora itd. Nadam se da ćemo u narednom periodu svojim radom i angažmanom pokazati da smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo i i da smo iskreni i istinski borci za dobrobit sviju nas, dakle građana ovog grada” – izjavio je predstavnik visočkog BPS-a Halim Dervišević. Na kraju se u ime Stranke za BiH obratio Vahid Hećo: „ Uspjeli smo okupiti jednu kvalitetnu većinu za općinsko vijeće i ova većina podržava imenovanu načelnicu. Stranka za BiH se opredijelila na ovaj korak iz razloga što je politička i ekonomska situacija vrlo složena i nije vrijeme za previše kalkulisanja. Mislim da moramo sve snage upregnuti da bi ovu našu općinu na neki način pokrenuli u pozitivnom smjeru i ono što je najvažnije u preliminarnim razgovorima oko stvaranja ove većine vidjeli smo da veliki dio naših programskih opredjeljenja i programa koji smo prezentirali u našoj predizbornoj kampanji, slaže se sa našim partnerima u ovoj većini i želja nam je da i naši projekti ugledaju svjetlo dana. Prema tome, mi ćemo se u tom pravcu i zalagti i želimo da za naredni mandatni period napravi se jedan okvirni program koji će biti vodilja kako Općinskom vijeću, tako i izvršnoj vlasti na čelu sa našom načelnicom. Ja se nadam da ćemo uspjeti u ovome i želja nam je da i kadrovski osvježimo potencijale koji su potrebni da sve ove teške zadaće iznesu na svojim leđima. Pretpostavke su da će sljedeća godina biti teža od ove, prema tome moramo biti spremni na sve, ja se nadam da ćemo uspjeti u tome.” – izjavio je Vahid Hećo koji se ujedno i posljednji obratio na press konferenciji čiji je povod bilo potpisivanje Sporazuma.

Proudly powered by WordPress