Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Halim Veličanstveni, nešto kao Sulejman u istoimenoj seriji

halim velicanstveniOvih dana u Sarajevu potvrđena je drugostepena presuda Hasanu Samardžiću iz Cazina za kupovinu izbornih glasova u ime Narodne stranke radom za boljitak (NSRZB), Hasan će morati u zatvor 6 mjeseci i još platiti 4.000 KM po ovoj presudi. Prvi je ovo slučaj da se za izbornu prevaru, podmićivanje i dobijanje glasova za 100 KM ide u zatvor i plaća kazna. Krivično je djelo dolaziti do glasova i vlasti putem raznih vrsta podmićivanja, zatvorski i materijalno kažnjivo. Jedna druga vrsta izborne prevare zbog koje se ne ide u zatvor, ali je prevara i nikako se drugačije ne može zvati, jeste kada vam od 25 vijećnika koje birate glasajući za neku političku opciju njih sedam odustane od stranke za koju ste glasali, odnosno odrekne se mandata. Pored ranije poznatih Dinke Omanović i Adema Hindije iz SDA, mandata se odrekao i Asmir Hodžić iz SBiH, ustupio mjestu Salihu Puriševiću koji će se također vjerovatno odreći mandata kako bi vijećnica postala Mirzeta Džonlagić, dok su Sudžuka Nermin, Zerdo Aida, Špiodić Elvir i Ahmić Minela napustili A-SDA, stranku u čijem su političkom dresu ostvarili izborni rezultat, a nakon toga proglasili se “Nezavisnim klubom vijećnika”. Dakle, oko 25% biranih izvršilo je manipulaciju nad onima koji su ih birali, i oni će reći da je to politička mudrost, ali ta priča ima smisla ukoliko neko vrijeđa vašu inteligenciju. To se jednostavnije i istinitije zove izdaja i prevara.

Subota je bila, bio sam na Radiju Federacije kad me nazvao Dževad Fejzić iz SDA da me obavijesti da će u 18.30 sati u prostorijama stranke biti potpisan SPORAZUM o međustranačkoj saradnji i većini u zakonodavnoj vlasti i da će tim povodom biti upriličena press konferencija i prigodan koktel u Hotelu Centar. Inače ne idem na te stranačke press konferencije niti pratim političku situaciju na taj način zbog održavanja mentalne higijene, ali sam odlučio otići da vidim i čujem kako je SDA uspjela napraviti većinu i ko će se sve tamo pojaviti i doći da onjuši, dodirne i u ruku poljubi majstora političke igre u Visokom koji je i na taj način samo još jednom potvrdio svoju političku genijalnost na lokalnom nivou. Bilo je to interesantno vidjeti zato što je nekoliko dana ranije bila potpisana koalicija sa A-SDA, a onda ovi kao istupiše jer se ne slažu s tim, pa sam naivno očekivao da ne budu dio SDA mozaika. Uostalom koliko mi je poznato A-SDA i jeste nastala kao stranka pojedinaca iz SDA koji se ne slažu sa politikom svoje matice, tako da je djelovalo zbunjujuće da se opet “macaju”. Zanimalo me kako će prije svega naučnik, a tek onda političar Izet Smajević reagovati na, po ko zna koji put, kurvanje SBiH; želio sam vidjeti lice Halima Derviševića iz BPS-a koji je prethodne četiri godine diskutovao o SDA Visoko kao o Karadžićevom SDS-u.

Bio sam i vidio sam, uvjerio sam se. Politički genijalac Halim Zukić svojom političkom vještinom doveo je u svoj harem sve one koji su prije samo dva mjeseca o njemu, njegovim kandidatima i njegovoj stranci, na svojim predizbornim skupovima izgovarali najveće bljuvotine koje su se mogle slušati. Svi su mu došli na noge, pognute glave, vještačkog osmijeha, sitnomahalskog interesa u želji i nadi da će i oni nešto hajrovati od ove koalicije, sami sebe prethodno ubjedivši u vlastitu laž da to čine iz dobrobiti za Visoko i sve njegove građane. Oni su to uradili iz dobrobiti za sebe i sebi bližnje, a to što su uradili je ništa više nego izdaja i prevara vlastitih birača i simpatizera, to je političko podaništvo nevješto upakovano u priču o općem interesu i podudarnosti političkih i programskih ciljeva sa pobjednikom lokalnih izbora. Suprotno svojoj naglašenoj sujeti i principima, otišao sam i na spomenuti koktel, zanimalo me koga i tamo ima; stao sam sa Husom Rajkićem i Hamzom, Admir me ponudio coca-colom koju sam popio do pola, više nisam mogao iako sam bio jako žedan jer mi habitus, ljudsko i političko dostojanstvo nisu dozvoljavali više da gledam svu tu lokalnu, malu mizernu dnevnopolitičku cirkusku predstavu i sajam taštine od ljudi kojima je vlastiti interes ispred svakog, pa i najmanjeg, općeg i društvenog interesa.

Međutim, hoću nešto drugo da kažem i da ispričam jednu drugu priču. Tu noć sam, nakon šetnje koja mi je trebala poslije onoga što vidjeh, gledao Barcelonu protiv Zaragoze. Gledao sam tog genijalca Messija i njegova nova dva gola u pobjedi od 3:1, divio sam se njegovim vještinama baš kao što se divim političkim vještinama Halima Zukića (iako ne podržavam sve što radi) koji u stilu Sulejmana Veličanstvenog slaže istomišljenike, stranačke kolege, političke “protivnike” i sve popratne stvari oko sebe. Halim Kanuni Veličanstveni demonstrira političku moć, mudrost i viziju na taj način da svi oko njega izgledaju kao što izgleda prosječni desni bek Općinske lige Visoko na zalasku karijeru u odnosu na Lea Messija. Zašto je meni sva ova priča utoliko interesantna u trenucima kada onima koji su preuzeli apsolutnu vlast u Visokom i kada u ovom portalu Visoko.co.ba traže političkog i vještačkog neprijatelja kao kohezioni faktor unutarstranačkog jedinstva? Upravo zato jer je sve što se danas dešava u političkom Visokom, taj isti Halim Zukić meni najavio još 2009. godine kada se nismo nešto posebno ni znali i kada sam se i sam pitao gdje je ovaj bio svih ovih godina, pa sad odjednom on kao politički pametan? Sve što mi je još tada rekao, sve se to danas dešava. Istina, iz tog vremena nosim i neke neugodne uspomene tog političkog druženja i razmjene informacija – tada se pričalo da će moja u tom periodu nezaposlena žena zauzvrat dobiti posao u VGT-u ili Interšpedu, što se nikad nije desilo jer nije ni bilo istina. Pričalo se da nas dvojica zajedno otvaramo neki novi radio u Visokom ili kupujemo neki od postojeća dva, što se također nije desilo. Sve su to pričali i spočitavali oni koji danas idu po redovnu dozu novinarskog felacija ili bar pokušavaju ponuditi svoje novinarsko kurvanjske usluge novoj vlasti. Nije njima to ništa strano, sa dolaskom svake nove vlasti oni to isto rade i uvijek iste protuhe. Baš kao što biva i sa Visoko.co.ba, čim dođe neka nova vlast, nas odmah počnu doživljavati kao najveće neprijatelje, negativce i destruktivce koji ne rade u interesu Visokog jer im ne trebamo više; nezavisni medij trebaju samo na putu do cilja, kada se cilj ostvari, revolucija obično jede svoje najbolje sinove. Premda je Visoko.co.ba za ovih 14 godina kao medij puno više uradio u interesu Visokog nego sve njihove koalicije i političko kurvanje iz interesa zajedno.

Halim Zukić u svojoj maestralnoj političkoj igri koju nije započeo dva mjeseca prije lokalnih izbora nego pet godina ranije slažući dijelove svoje političke vizije i kao rezultat toga postao pobjednik lokalnih izbora, danas nakon iskustva sa Općim i prethodnim lokalnim izborima ne samo da je ostvario većinu u OV Visoko, koja je odmah pristala na njegov uslov da Mirela Mateša iz SDA bude predsjedavajuća vijeća, nego je ostvario većinu od 17 od ukupno 25 onih koji čine zakonodavnu vlast. Fali mu još samo jedna ruka da ima famoznih 18 i dvotrećinsku većinu pa da može mijenjati i Statut Općine Visoko. Kada znamo sve ovo imamo jasnu sliku da SDA u Visokom nikad nije bila jača. Ovako jaki nisu bili ni u onim ratnim godinama kada su baš bili gospodari života i smrti. Možda se čini zbunjujućim što sve zasluge pripisujem samo jednom čovjeku, suprotno njihovom sloganu da su oni tim? Zdrava logika ne dozvoljava drugačije razmišljanje, priča o nekakvim timovima je za politički nedorasle. Ima i Inter iz Milana dobar tim, ali svi znamo ko je gospodin Moratti i znamo da tim funkcioniše onako kako on kaže.

Dužan sam i jedno pojašnjenje kako vas ne bi zbunio ovaj afirmativni tekst o jednom vizionaru koji je očitao političku lekciju svima. Nije ovo neki plaćeni i uvlakački tekst kakve danas možete čitati po ovim nižerazrednim i beznačajno posjećenim portalima koje pišu beznačejna piskarala koja se pokušavaju nazivati novinarima. Suprotno tome Visoko.co.ba je dobio kvalifikaciju nakon moje posljednje kolumne da sam ja lično fašista, a ovaj sajt destruktivan i antivisočki, sve to od strane stranačkih SDA prvaka. Nije njima fašizam u SDA sve zlo koje su lično ONI posijali zadnjih 16 godina pričom o podjeli na seljake i građane i tako ostvarujući izborne pobjede!? Nije fašizam to što iz BPS-a za govornicom vijeća pričaše kako se gradska djeca igraju u toplim dvoranama dok se njihova igraju na hladnim livadama!? Nije im A-SDA fašizam za govornicom kada pričaju kako u Visokom prave moderne trotoare dok oni u kanisterima nosaju vodu da bi se kupali!? Predizborni skupovi iste stranke fašistički su slali govor mržnje pričajući o djeci bogatih Visočana kako se vozaju u dobrim autima po Visokom dok njihova nemaju ni asfalta!? Nije fašizam kada Fuad Kasumović na skupu u Moštru koristi govor mržnje i vrijeđa visočke Srbe i Hrvate pozivajući na novi rat i oružje dok iza njega stoji Mirela Mateša, buduća predsjedavajuća vijeća! Pa mu to nije bilo dosta nego istu priču ponovi i na centralnom skupu u Visokom! Nije fašizam ni ono pismo prije četiri godine kada osvanu u Gornjem i Donjem Moštru sa naslovom “Dragi Moštrani ako glasate za gradske kandidate sa listi opet ćete biti njihovi robovi, opet će oni uzimati pare iz budžeta, a vi ćete za njih raditi na njivama ….” to pismo je napisala osoba koja je iz SDA i dan danas je u Općini, još je ovim izborima i nagrađena jer se na vrijeme prešaltala zabijajući nož u leđa onima koji su je stvorili u političkom i svakom drugom smislu… Mogao bih ovako nabrajati do narednih izbora. Zamjena je teza i obrnuta psihologija o tome ko je napravio vještačku i politički motiviranu podjelu na seljake i građane. Ko ima interesa od toga? Samo su SDA i Aziz Brotlija imali interesa od toga! Nema to veze sa Visoko.co.ba, prvo zato što većina koji čine taj portal ima najbliže rođake u svim dijelovima općine i posebno zato što za Visoko.co.ba pišu novinari saradnici kako sa bučkog, tako i sa gračaničkog kao i moštranskog kraja. Nama spočitavaju tu glupost od podjele, a portali koje danas favoriziraju u svom zvanično pravno registrovanom imenu imaju prefiks “gradski portal”, to kao nije podjela? Jeste naravno, ali oni to ne žele da vide i primijete. Svoju mržnju prema drugom i drugačijem misle anulirati optužbama i prijetnjama na račun Visoko.co.ba. Međutim treba da znaju i slijedeće, Visoko.co.ba je iznad svega toga, sa svih svojih trideset dopisnika iz cijelog svijeta i sa svim pretpostavkama da ostane jedini nezavisni visočki medij, ako ni zbog čega drugog onda zbog činjenice da svi koji pišu i rade za Visoko.co.ba svoju egzistenciju obezbjeđuju zarađujući izvan Visokog potpuno materijalno nezavisni od Visokog, potpuno nezavisno izvještavaju javnost bez političko/materijalnog uslovljavanja.

Dotaknimo se ovim pisanjem i uvjetno rečeno preostale opozicije SDP-a, SBB-a i Nezavisnog kandidata koji u konačnom zbiru znače 8 ruku u vijeću. Ili jednostavnije ne znače ništa. SDP nakon svega cvili i spočitava Halimovoj političkoj mudrosti to što neće imati svog predsjedavajućeg OV Visoko, i sve trenutno političko djelovanje im se zasniva na tome. Sa tri osvojena mandata i ne zaslužuju predsjedavajućeg niti zaslužuju da ih se uopće ozbiljno doživljava dok ne naprave unutarstranačko pospremanje, upravo na identičan način kako je to u julu uradio Halim Zukić u OO SDA Visoko. Dok to ne naprave nemaju razloga očekivati da ih se ozbiljno doživljava. Isto se odnosi i na SBB, i oni su pokazali potpuni politički diletantizam. Bolje im je bilo da nikakve kampanje nisu imali u odnosu na onu koju su imali. Odgovorno tvrdim da bi dobili dva mandata više samo zato što su nova stranka i što se prvi put pojavljuju na lokalnim izborima. Naredne četiri godine ove dvije stranke zajedno sa Adnanom Frljkom kao nezavisnim kandidatom igrat će epizodnu ulogu kao Emir Hadžihafizbegović u jednom od izdanja nekada popularne emisije za poljoprivrednike “Znanje imanje” kada je bio u svojstvu statiste u kukuruzima.

Da bi sve dobilo smisao i da bi ogolili cijelu priču zamršenu nejasnim političkim floskulama koje služe samo da bi zbunile narod i ostavile utisak kako je onaj ko ih izgovara nešto posebno načitan i pametan, stvari treba posmatrati ovako: Općina Visoko kao i sve druge je jedno veliko preduzeće kroz koje godišnje prođe oko 9.000.000 KM. U tom preduzeću radi oko 120 uposlenih. To preduzeće ima generalnog direktora (Amra Babić), sedam izvršnih direktora (pomoćnici načelnika), 25 šefova smjena (vijećnici), pomoćnika generalnog direktora (Mirela Mateša), i onda od account menagera, preko običnih uposlenika, fizičkih radnika, vozača do portira. Razlika između te velike firme i ostalih firmi jeste što oni troše budžetske, to jeste naše pare i to ih troše na način da preko 50% tih para dijele između sebe na svoje plate, tople obroke, regrese; dodatnih desetak posto troše na popratne usluge benzina, telefona, struje, vode… Dobar dio ode i na sudska izvršenja, onaj ostatak od možda 1.500.000 KM je nešto gdje bi se mogli ovi politički lideri naći putem tendera i nekakvih poticaja nastalih nekim internim aktima i ugovorima. Suština cijele priče oko lokalne borbe za vlast su javna preduzeća, a najinteresantnije je svakako Visokogas koje je zlatna koka. Pratit ćemo kako će se ta priča razvijati, nakon toga ništa manje nije interesantna ni JKP “Visočica”, zatim slijedi JKP “Gradska groblja”, “JP “Veterinarska stanica” itd… To je ono zbog čega njih zanima vlast na lokalnim nivou, to je ono gdje se mogu rastaljivati i zbog čega prave koalicije, tako čuvaju vlastite guzice u debelim budžetskim hladovinama pod imenom iste stranke SVL (Stranka vlastitih interesa). Sve ono što su pričali na skupovima pred izbore, na TV-u, radiju, portalima, sve je to laž i prevara, izdaja vas kao birača koju su potvrdili ovom koalicijom. Jedini ozbiljan političar sa jasnom vizijom među njima je upravo taj Halim Zukić, o kojem možete misliti šta hoćete, ali ako pogledate sliku nastalu tu večer kada se potpisivao SPORAZUM jasno možete vidjeti Halima Zukića ala Josip Broz kada je okupio Nesvrstane oko sebe pa im ponudio pamet, a zauzvrat im uzimao crno zlato – naftu. Tako je i najbolje, jer u svojoj političkoj nezrelosti bi lutali naredne četiri godine, a ovako bar znaju kako da glasaju kada stvari i ne razumiju. Zašto je Halim Zukić dobra opcija za Visoko, a samim tim i svi koje je okupio oko sebe? Upravo zato što je bogat čovjek, finansijski neovisan i neko ko je ispunio sve što mi je rekao prije nego se sve to i desilo. Njega ne zanima tih bijednih 1.500.000 KM koje ostanu za eventualne rastale nakon što općinski lešinari raspodijele 65% budžeta u svoje (ne)zaslužene plate. Pokušao sam sinoć jednom prijatelju dočarati sve te političke nakaradnosti koje doživjeh gledajući kako Kanuni u svom dvorcu okuplja političke “protivnike”, na što mi je prijatelj jasno ali potpuno precizno i jasno dočarao situaciju i ponudio rješenje; “E moj Jašo, kako sve to izmiri jedan dobar tender, nisi ni svjestan što jedan tender može da napravi”. Tako i jeste, sve se svodi na to, na lično, interesno i materijalno, sve je prolazno, samo je interes vječan.

Što se tiče Visoko.co.ba, mi ćemo nastaviti kako smo i naučili bez obzira na posljedice kao i svih prethodnih godina pod sloganom “nikad robom”. Doživjeli smo mi ovakvo ponašanje i kada je Faruk Salčinović došao na vlast, pa i Munib Alibegović kako u jednom, tako i u drugom mandatu, zabranjivali su nam koncerte, slali vehabije na nas, montirali nam da radimo za tajne službe ali nas nikad nisu uspjeli uplašiti i kupiti, tako neće biti ni sada, nismo na prodaju. Dobro znamo da su i pobjede porazi kad se obraz pogazi. Pratit ćemo svaku marku javnog prihoda i potrošnje, želimo biti dobar partner i glas naroda budućoj vlasti koja će kao i svaka prije nje vrlo skoro izgubiti osjećaj za stvarnost. Ako im je svima lakše u nedostatku stvarne političke opozicije da u nama vide svoje umišljenje protivnike i to prihvatamo, ako će to značiti bolje za Visoko. Ne tražimo i ne očekujemo ništa od nove vlasti u materijalnom smislu, ne treba nikome od nas radno mjesto u Općini ili nekom javnom preduzeću, ne trebaju nam sponzorstva SDA firmi na našoj naslovnici. A za one koji djelovanje Visoko.co.ba koriste za svoje lične interese i poput površnih i jeftinih političkih jastrebova u špijunskoj formi trče u stranku da izvjeste o tome kako je Visoko.co.ba najveći protivnik razvoja Visokog, evo jedno malo podsjećanje kako smo pisali 7.10.2010. godine kada mnogi sada okupljeni oko Halima Zukića i Amre Babić još uvijek nisu bili odabrali stranu vagajući šta je njihov interes.

Dio kolumne pod nazivom. “Visoko obasjava svaku moju misao, svaki dah sto sam disao i svako slovo pisano”

“…Najčešće sam slušao priče o sebi kako sam se preko Halima Zukića prodao SDA-u, što je također proizvoljna konstatacija onih skromnije pameti koji od drveta ne vide šumu. Istina je, jako sam dobar prijatelj sa Halimom Zukićem, koji je čitajući moje tekstove na www.visoko.co.baprepoznao šta mislim i šta mi je cilj, a to nas je i zbližilo po pitanju političkih promišljanja. Prije toga smo imali zajednički jezik po pitanju njegove želje da utemelji Fondaciju koja bi se bavila izučavanjem i proučavanjem baštine dvojice najvećih bosanskih lidera ikad, a koji su stolovali u Visokom, naravno pričam o Kulinu Banu i Tvrtku I Kotromaniću, podržao sam ovu ideju i Halimovu želju da stipendira studente putem ove Fondacije koji bi zauzvrat radili na promociji tih BH i visočkih  dokazanih istorijskih vrijednosti. Halim je simpatizer SDA, ali i čovjek izuzetno širokih shvatanja koji poštuje moju odluku i moje razloge glasanja za Željka Komšića koji ne pripada njegovom političkom opredjeljenju, osoba koja se odavno izdigla iznad sitnomahalskih interesa političkih hijena u Visokom. Njegova materijalna baza mu dozvoljava da bistrije posmatra stvari oko sebe. Puno smo razgovarali o izborima i smislu slogana “Glasajmo visočki”, čak mi je odgonetnuo neke stvari koje ni sam nisam uviđao u nakaradnosti izbornog zakona na osnovu kojeg Visoko stalno puši foru. Halim Zukić je Visočanin koji pod zastavom SDA u zeleno – bijelom dresu igra za Visoko i visočke interese. Nema on interes dijeliti Visočane na građane i seljake iz prostog razloga što su osiguranici VGT-a čiji je većinski vlasnik i oni što žive u Visokom kao i oni koji žive oko Visokog, a isti su i birači. Bio bi glup da misli drugačije, a teško da glup i uskogrudan čovjek može biti najbogatiji čovjek u Visokom radeći u privatnoj firmi. Kad smo kod SDA kampanje, bila je umjerena i sa jasnim ciljem u kojem su kroz svoje javne nastupe također biračima savjetovali da glasaju visočki, na što ih je SBiH dočekivala na nož i pljuvala po njima na najnekulturniji i prizemniji način, pri tome zaboravljajući da zastupajući visočke interese, bez lokalnog SDA kandidata za Državni parlement indirektno sugeriraju biračima da glasaju za najveću lokalnu SBiH facu koja se nalazi na toj listi, Vahida Heću. A kad je kap prelila čašu i kad su sve granice ukusa i pristojnosti pređene, zadnji dan kampanje SDA je odgovorila istom mjerom sa dva saopćenja za javnost i nokautirala SBiH na lokalnom nivou koja teško da će se dozvati i do lokalnih izbora. Međutim OO SDA nisu bile problem druge stranke. Izborni štab OO SDA imao je puno veći problem sa sopstvenim članovima koji su po Visokom odrađivali poslove za Kakanjce, Tešnjake i Zeničane, to su one IZDAJICE i sluge koje spominjem cijelim tokom ovog teksta. Ideja “Glasanja visočki” je puno šira od kvadrature stranačkih prostorija svih političkih subjekata u Visokom, zato ću se ponovo vratiti na Halima Zukića, koji je znajući to usred kampanje uz moje posredovanje razgovarao i sa Farukom Salčinovićem (SDP) i sa Asmirom Hodžićem (SBiH) u namjeri da glasanje pokuša usmjeriti pravim smjerom. Šteta što se sa nekim “zadojenim” slijepcima nije moglo razgovarati…”

Dvije godine nakon ovog teksta Zukić više nije opozicija nego pozicija, sudija je dao znak za početak utakmice, i vidjet ćemo kakav je tim složio i sa kojim rezultatima ćemo se pogledati u oči za četiri godine, a razgovarati možemo samo uz uzajemno uvažavanje, nikad i nikako kao nadređeni i podređeni. Visoko.co.ba ne podržava, naprotiv prezire podaničke i mazohističke potrebe koje su usadili u bit svega što je visočko.

Proudly powered by WordPress