Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Njena ekselencija Maria Aurora Mehia Eraskin, ambasadorica Kraljevine Španije, u posjeti Visokom

altOpćinu Visoko danas je posjetila i Njena ekselencija ambasadorica Kraljevine Španije Maria Aurora Mehia Eraskin skupa sa predsjednikom Evropskog pokreta u BiH Predragom Praštalom.

U kabinetu načelnice upriličen je zvanični doček na kojem se razgovaralo o integraciji Bosne i Hercegovine u evropske procese. Načelnica je ovom prilikom ambasadorici Kraljevine Španije uručila i prigodan poklon – Grb Visokog, kao izraz zadovoljstva današnjom posjetom.

alt– Tema današnjeg razgovora između Njene ekselencije, ambasadorice Kraljevine Španije i mene bila je integracija BiH u evropske procese, put Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama i sve ono što su potrebni preduvjeti i sve ono što se može na novu lokalne zajednice uraditi da taj put bude što brži i što sigurniji – rekla je nakon prijema načelnica Babić.

Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, istakao je važnost uključivanja mladih u procese evropske integracije naše zemlje ali ne zanemaruje ni ulogu lokalne zajednice: „Mi smo tu radi realizacije projekta ‘Evropa u mojoj školi’ koji financira EU. Cilj projekta je uključivanje mladih u evropske integracije, da ih zainteresiramo da aktivno učestvuju jer mladi trebaju najviše imati koristi od procesa evropskih integracija. Evropski pokret u BiH ima viziju i misiju da najviše radi s lokalnim zajednicama jer smatramo da su lokalne zajednice ključ uspjeha svih društvenih tokova, dakle bez jake lokalne zajednice nema jake društvene zajednice.”

Počašćena dočekom, Njena ekselencija ambasadorica Kraljevine Španije naglasila je u razgovoru s načelnicom Visokog da je Španija već dugo prisutna u našoj zemlji te da se nada da će saradnja Ambasade Španije i Općine Visoko biti u budućnosti još intenzivnija.

„U toku rata u Bosni i Hercegovini je boravilo 66.000 vojnika, uloženo je mnogo sredstava u obnovu nakon rata i mi želimo nastaviti davati podršku jer želimo da se BiH što prije pretvori u još jednog EU partnera. Znamo da je put težak i bit će još mnogo stvari koje se trebaju učiniti, ali sve će to biti dobitak za vašu zemlju. Zato pozivam političare da što prije krenu sa ispunjenjem uvjeta koji su potrebni, a tu prije svega mislim na ispunjenje presude Sejdić-Finci.” – zaključila je ambasadorica Kraljevine Španije.

Nakon prijema u Općini, delegacija se uputila u Gimnaziju Visoko gdje će Njena ekselencija biti uvodničar u predavanju koje su pripremili učenici Gimnazije na temu  „Mladi u procesu EU integracija”.

–  Zadovoljstvo mi je biti dio Projekta 2Evropa u mojoj školi” ,koji finansira Evropska komisija. Učenicima želim govoriti o značaju evropskih integracija –rekla je na kraju Njena ekselencija Maria Aurora Mehia Eraskin, ambasadorica Kraljevine Španije.

Proudly powered by WordPress