Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Značajna donacija Osnovnoj školi “Kulin-ban”

altU Osnovnoj školi „Kulin-ban” danas je održana priredba u znak zahvalnosti Austrijskoj vojsci stacioniranoj u BiH, koja je ovoj školi donirala novčana sredstva u iznosu od 10.000 eura. Novčana sredstva iskorištena su za adaptaciju krovne konstrukcije.

Generalu Robertu Briegeru uručena je zahvalnica zbog realizacije ne samo ovog projekta već i mnogih koji su ostvareni u proteklom periodu, ali i za one koji se tek planiraju. O kontinuitetu prijateljskog odnosa i prema školi „Kulin-ban” i našoj zemlji, general je rekao:” Austrija ima posebnu vezu sa Bosnom i Hercegovinom tako da je bilo neophodno kada smo ovdje došli, krajem devedesetih godina, da podržimo veliki broj specijalnih projekata. Prvi austrijski kontingent koji je došao ovdje uvidio je potrebu rekonstrukcije ove škole. Mi smo taj projekat proveli a nadamo se da ćemo ga u potpunosti i završiti. Moje osoblje i ja napuštamo Bosnu i Hercegovinu ali naša saradnja neće završiti. Ja ću svom nasljedniku prenijeti sve informacije vezane za saradnju s ovom školom, tako da sam siguran da ćemo ovaj projekat uspješno završiti. Ova saradnja je važna jer je ulaganje u školu zapravo ulaganje u budućnost.”

Direktor Osnovne škole „Kulin-ban”  Ramiz Brkić potvrdio je izuzetnu saradnju i izrazio uvjerenost u njen dalji tok.

– Ovo je samo nastavak saradnje koju mi imamo sa Vladom Austrije. Ova sad saradnja je zapravo išla preko CIMIC-a i generala koji je bio glavnokomandujući, s tim da on krajem godine odlazi iz naše države ali je obećao da će saradnja biti nastavljena. Mi imamo razloga u to vjerovati jer, kao što znate, još od rata austijske vojne formacije koje su bile smještene u Visokom su pomagale i radile na adaptaciji ove škole. Oni su uložili, uključujući razne dobrotvorne i humanitarne donacije, ukupno oko milion konvertibilnih maraka u adaptaciju ove škole. Ovaj put, od ovog novca, mi smo odlučili da iz sigurnosnih razloga uradimo krovnu konstrukciju zbog urušavanja u zimskom periodu, kula i dimnjaka koji je bio visok četiri metra i koji je svakog trenutka mogao da se sruši. Zahvaljujući ovim radovima voda se više ne može slijevati niz školu. Sljedeći projekat je izolacija oko škole, podovi i rasvjeta, o čemu smo danas razgovarali – zaključio je direktor Brkić. 

{joomplucat:766 limit=41|columns=4}

Proudly powered by WordPress