Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dosadašnji programi za smanjenje broja nezaposlenih u Zeničko-dobojskom kantonu nisu dali rezultate

altU  nastavku 29. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona usvojene su izmjene Finansijskog plana Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK za 2012. godinu, te Informacija o realizovanim mjerama u oblasti zapošljavanja i mogućnost unapređivanja stanja.

– Zastupnici SDA uputili su kritike na rebalans ovogodišnjeg Finansijskog plana Službe za zapošljavanje, pri čemu su prilikom glasanja bili suzdržani.

– Neprihvatljivo je da Služba upošljava nove ljude i da povećava plaće, a s druge strane Vlada provodi mjere štednje – istakli su Ibrahim Plančić i Miralem Galijašević.

U odnosu na planiranih oko 22 miliona maraka, rebalansom je umanjen iznos za oko 1 milion i 200 hiljada maraka, ukazao je direktor Službe Ratko Orlandić.

On je naglasio da nova zapošljavanja podrazumijevaju formiranje novih Centara za informisanje, savjetovanje i obuku /CISO/, te da se sve radi u skladu sa saglasnostima revizora, Federalnog zavoda i USAID-a. Osim ove tačke veća rasprava vođena je i povodom Informacije o realizovanim mjerama u oblasti zapošljavanja.

Konstatovano je da ZDK ima više nezaposlenih nego zaposlenih, da je ove godine povećan broj nezaposlenih za oko 2,5 hiljade, te da na Biroima ima oko 2 hiljade mladih sa visokom stručnom spremom.

– Apsurd je da ZDK ima veliki broj nezaposlenih, a s druge strane je lider u izvozu i ima značajne privredne potencijale – ukazao je resorni ministar Ivica Ćurić.

– Vlada ZDK je u okviru poduzetih aktivnosti na povećanju broja zaposlenih odlučila da, osim novog Kreditno garancijskog fonda, formira i kantonalnu Razvojnu banku – najavio je ministar Ćurić.

Ocijenjeno je da dosadašnji programi na smanjenju broja nezaposlenih nisu dali rezultate, te da čak 24 mjere iz pomenute Informacije za poboljšanje stanja u oblasti zapošljavanja nisu garancija da će se to i desiti. Uz Informaciju,usvojen je i zaključak kojima se Vlada ZDK zadužuje da sačini programe na poboljšanju stanja u oblasti zapošljavanja, sa konkretnim i realno provodivim projektima i rokovima.

rtvze.ba

Proudly powered by WordPress