Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Počeli su lopatama u rukama, danas se samofinansiraju i šalju poruku da samo zajedno možemo naprijed

Sve je počelo sa lopatama u rukama i idejom skupine entuzijasta koji vole Visoko, sport, Zanatlije i Bosnu i koji su željeli samo jedno, jedinstvo, iskrenu ljubav prema sportu i volonterski pristup izgradnji sportskog objekta koji bi poklonili gradu. Sve normalno bi tako trebalo počinjati, suprotno parazitskim odnosima kako će sve doći s lahke strane i preko štele. Dakle krenuli su sa lopatama u rukama u želji i namjeri da svoju ideju realizuju na pomoćnom terenu stadiona Luke, to im prošla vlast nije dozvolila, ali nisu ni odustajali jer su vjerovali u ideju ispravnosti svojih namjera. Nisu stali i krenuli su u realizaciju mnogobrojnih aktivnosti. Utemeljili su vlastitu Akademiju nogometa, donirali sredstva za obdanište, komponovali himnu kluba uz pomoć Visočana koji se bave time, čistili Visoko u akciji “Let's Do It”, organizovano putovali u Tursku, Grčku, Albaniju, Francusku, Rumuniju, Hrvatsku, posjećivali su nekadašnje zvijezde NK Bosna i tako bili gosti Almedina Hote u Austriji, organizovali prvi turnir u malom nogometu na pijesku u Visokom, ugostili su Elvira Bolića i proglasili li počasnim članom kluba, nisu zaboravili ni svoje legende kluba kao i one koji nisu više među nama, igrali utakmice tim povodom, uručivali posebna priznanja i poklone, bili su gosti kod velikog Fenerbahčea u Istanbulu i posmatrali prvenstveni susret protiv Kasimpaše iz svečane lože, prvi uspostavljali dobrosusjedske odnose sa Preventom, bili su temom najposjećenijeg BH internet portala www.klix.ba koji ih je također ugostio u svojim prostorijama, uspjeli su u nekoliko navrata na svojim putovanjima okupiti privrednike koji u normalnim poslovnim okolnostima gotovo da i ne komuniciraju niti se uopšte znaju, Zdravko Mamić je odvojio svoje vrijeme i jedno poslijepodne posvetio Zanatlijama te ih upoznao sa Maksimirom te darovao, članovi Zanatlija su radili i na iskopavanju posmrtnih ostataka žrtava genocida na jezeru Perućac, posjećivali su ih političari iz različitih stranaka i sa različitih nivoa vlasti, ugostili su Reufa Aždahića našeg sugrađanina iz Holandije koji je prethodno kao Robin Hud dijelio poklone i donacije po Visokom, poštovanje im je iskazao i Semih Šenturk reprezentativac Turske, Safet Sušić kada je postao selektor poslao im je dres reprezentacije sa svojim potpisom kao poklon i simboličnu podršku za sve što rade, prvi su se bratimili sa “braćom” Turcima u Karamurselu gdje su promovisali i visočke proizvode poput Vispakove “Zlatne Džezve”. Primjer su jednog kolektiva ne samo sportskog, kako se vlastitim trudom, radom i idejom ako vjerujete u nju može se napraviti puno toga. Napravili su sistem samofinansiranja i njihov rad ne zavisi od poticaja, sadake ili blizine nekoj od političkih partija koje bi ih koristile u vlastite promotivne političke svrhe, Visoko.co.ba ih je proglasio najboljim sportskim kolektivom za 2010 godinu.

Kao krunu svojih godišnjih aktivnosti već treću godinu zaredom FK Zanatlija organizuju druženje pod nazivom “Nebeskoplava noć”. I ove godine, kao i prethodne dvije, u organizaciji FK „Zanatlija” Visoko održat će se tradicionalna manifestacija, odnosno tradicionalni kulturno-zabavni program kojim Zanatlije obilježavaju početak nove kalendarske godine – Nebeskoplava noć. Ovogodišnja Nebeskoplava noć  bit će održana 9. februara u Poslovnom centru „Vizija” u Visokom, a početak je planiran za 19.00 sati.

Poruka koju žele poslati iz NK Zanatlija ove godine je JEDINSTVO sa krajnjom porukom da samo tako možemo ići naprijed.

Ove godine kao gosti “Nebeskoplave noći” svoj dolazak su potvrdili: Almedin Hota sa prijateljima i aktivnim igračima iz Klagenfurta, Nermin Sabić, Bojan Jurić, Elvedin Hadžiahmetović, Vlatko Glavaš, Muhamed Konjić, Vedin Musić, Faruk Ihtijarević, Sinan Sinanović, Elvedin Begić, Bulent Biščević, Ivo Ištuk, Amra Babić, Halim Zukić, Šemsudin Mehmedović, Dejan Šćepanović, Džemil Ugarak, Ermin Dlakić, Jasmin Dlakić, Fikret Plevljak, Nermin Mandra, Dalibor Tomčić, Samir Kaplan, Damir Mašić, Bakir Hadžiomerović, Damir Kaletović.

{joomplucat:830 limit=52|columns=4}

Proudly powered by WordPress