Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Idriz Zukan prešao iz BOSS-a u A-SDA

“A to je da ti kažem poznato, ja mislim da se ona proizvodi na svakoj njivi.” Jeste li Vi nekada Zukane zapalili neki džoint, nešto probali? Upravo, ja i govorim iz iskustva, što znam da se ima na svakoj njivi po jedna i moramo je trošit. Ko je taj da spriječi toga da ne troši” (Idriz Zukan feat.Dubioza Kolektiv – Domaćica, album “5 do 12”, 2010.)

Idriz Zukan iz sela Podvinci kod Visokog, simpatičan čovjek i nekadašnji predsjednik visočkog ogranka stranke BOSS Mirnesa Ajanovića za vrijeme predizborne kampanje za Opće izbore 2010 godine u jednoj radio debati vrlo vješto se snašao kada sam ga pitao da li je nekad u životu pušio travu. Sasvim slučajno baš u tom trenutku članovi grupe Dubioza Kolektiv slušali su radio i debatu u kojoj je gostovao Idriz Zukan koji ih je toliko impresionirao da su odlučili da dio njegovog odgovora na postavljeno pitanje o pušenju marihuane iskoriste kao uvod u pjesmu “Domaćica”.

Nakon izlaska pomenutog albuma te 2010 godine Idriz Zukan je postao medijska zvijezda i redovno novinarsko pitanje članovima Dubioze Kolektiv o tome ko je čovjek čiji glas je uvod u odličnu reggae “Domaćicu” sa primjesama harmonike koju u pjesmi svira još jedan Visočanin Adnan Zubić – Zube. Članovi Dubioze Kolektiv su poslije izlaska albuma još jednom namjenski dolazili u Visoko da urade “photo session” obzirom da je album u prvi mah bio dostupan samo na internetu i to besplatno, a kasnije je urađeno za hrvatsko tržište i regularno izdanje sa remixima svih pjesama, a fotografije napravljene u fabrikama KTK Visoko poslužile su kao coveri za album. Ne treba isticati posebno da je na dijelu fotografija sa bendom našao se i sam Idriz Zukan koji se tada prvi put i zvanično upoznao sa svojim fanovima iz ovog benda.

Pjesma je postala hit, a Idriz Zukan i članovi njegove partije te 2010 godine nisu ostvarili neki značajniji rezultat. Od pjesme Idriz nije vidio nekog posebnog hajra osim što je stekao poštovaoce svog lika i djela širom svijeta, kroz politički angažman u stranci BOSS također je doživio sličnu sudbinu u materijalnom smislu. Sve su to bili razlozi da se promijeni politički dres, direktno u prostorijama naše redakcije Idriz Zukan nam je saopštio kako je napustio Mirnesa Ajanovića i BOSS te se pridružio A-SDA i Refiku Kurgašu u nadi da može mnogo ozbiljnije djelovati politički kroz ovu stranku. Kako kaže show bussines ga više ne zanima, priznao je da i pjesmu “Domaćica” nikad nije čuo, nego su mu samo drugi pričali da su ga slušali i pitali da li je to on.

Proudly powered by WordPress