Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Nered u rečenicama pokazuje i nered u glavi“

Nova izvršna vlast je krenula dosta ambiciozno u “pospremanju” same zgrade Općine i zaostavštine Muniba Alibegovića za kojeg ćemo, kako je krenulo, možda uskoro saznati i da je na funkciji načelnika proteklih osam godina bio kao kandidat SDS-a ili HDZ-a, a nikako kao kandidat iste stranke koja je svih tih godina baš kao i sada stvarna vlast u Visokom zaslužna za sve što valja, odnosno što ne valja u Visokom. Dezinfekcija Općine, čišćenje hodnika, WC-a, zabrana pušenja, uozbiljavanje radnog vremena, propisani dress code za ulazak u zgradu Općine, akreditacije… Sukladno prividnim promjenama u načinu rada i pristupa odrađivanja državnog posla za koji su državni službenici i namještenici plaćeni iznad visočkog prosjeka dešavaju se tako brzoplete političke odluke i izvan zgrade Općine za koje će fakture stići naknadno.

Kad smo kod akreditacija, nedavno su i općinski vijećnici dobili akreditacije da bi i sami imali podsjetnik da su izabrani u zakonodavnu vlast obzirom da ih 50% nikako ne učestvuje u diskusijama za vrijeme trajanja sjednica. Osim toga iste mogu koristiti i da bi se mogli pohvaliti užoj rodbini i prijateljima, u komšiluku, svom selu, zgradi, na radnom mjestu i na taj način dokazivati novi društveni status koji će uživati naredne nešto manje od četiri godine.

Brzopletost i površnost su Visočani platili izuzetno skupo zadnjih 18 godina, pravnici dobro znaju da jedan zarez u nekom predmetu može promijeniti cijeli tok suđenja i slučaja koji zastupaju, znaju i to Visočani vrlo dobro, a najbolji primjer je “Visočki aerodrom”.

Na poleđini vijećničke iskaznice o kojoj pričamo stoji:

“Ova legitimacija je ispravna kojom se dokazuje njen imalac općinski vijećnik – Općinskog vijeća Visoko. Općinski vijećnik je predstavnik građana u Općinskom vijeću, izabran neposrednim i tajnim glasanjem, sa mandatom, pravima i dužnostima utvrđenim u ustavu, zakonu i statutu Općine”

Nije uopće nešto posebno upadljivo ili važno to što sad neko ima legitimaciju koju može negdje i nekome pokazati. Vole ljudi tako malo biti važniji od drugih ljudi, ali je suština ako se već pravi legitimacija za 25 odabranih od nas cca 40.000 koliko nas živi u Visokom sa pripadajućim mu selima, onda bi bilo lijepo da ta iskaznica makar bude kako treba i bez gramatičkih grešaka.

U prvoj rečenici imamo riječ “ispravna”?! Je li se mislilo na “ispravu” ili se dešava da izdaju i neispravne legitimacije, ko zna?! A ako je „isprava“, pa onda u istoj rečenici s „legitimacija“ – to već postaje i zabavno. Zatim slijedi prilično nejasna rečenična konstrukcija “kojom se utvrđuje njen imalac općinski vijećnik – Općinskog vijeća”. Imalac, kod nas poznat i kao vlasnik, ili u ovom slučaju korisnik… ali može proći. Međutim, ostatak rečenice pokazuje konfuziju u glavi autora, bez dvojbe. Zadnja rečenica možda je i najbolji pokazatelj poštovanja prema Ustavu, Zakonu i Statutu Općine. A i odabrani padež nije dobar. Instrumantal je pravo rješenje, ali njihovi “instrumenti” djelovanja svakako su pogrešni od samog početka.

Nikakva je ovo greška i od nje Visoko ne može imati nikakve ozbiljne posljedice osim što se onaj ko vidi akreditaciju može zajebavati na račun imaoca iste. Ali baš kao što odijelo ne čini čovjeka, ali ipak stvara utisak, tako i ove gramatičke greške ukazuje na brzopletost i površnost koja trenutno vlada, a sve u želji i namjeri da se formalno, a ne i suštinski pokaže biračima da ipak ima nekih stvarnih i ranije obećanih promjena. Nema potrebe za takvim promjenama, Visokom je potrebno nešto drugo i drugačije.

Ali, znate kako se kaže: „Nered u rečenicama pokazuje i nered u glavi“ a onda i „Pametnom je i išaret dosta“.

mt_ignore: gdje-je-pecat

Proudly powered by WordPress