Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Potpisan Memorandum o saradnji u procesu EU integracija

altMemorandum o saradnji u procesu EU integracija BiH danas su u Općini Visoko potpisali načelnica Amra Babić i predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo. Potpisivanjem Memoranduma naša općina postala je 32. lokalna zajednica koja ima partnerski odnos s Evropskim pokretom kada se radi o procesu evropskih integracija naše države.

–  Meni je čast da danas imam priliku da potpišem ovaj Memorandum s Vama. Mi ćemo dati punu podršku Vašem radu i radu Općine Visoko. Mislim da je ovo značajan datum, kako za općinu Visoko tako i za nas.

Ovim dokumentom se obavezujemo da ćemo na obostrano zadovoljstvo sarađivati i mi prezentovati vas i vi nas. Evropski pokret ima snažnu historijsku pozadinu i saradnjom s ovim pokretom  indirektno se šalje signal međunarodnoj zajednici da podržavate proces evropskih integracija.

Načelnici  s kojima smo dosad potipsali Memorandum dolaze iz 8 političkih partija što pokazuje da nismo politički obojeni. Nas zanimaju načelnici, u ovom slučaju načelnica, koji imaju viziju boljeg grada i bolje općine, i koji su načelnici svih građana – rekao je Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta.

Načelnica Amra Babić je nakon potpisivanja iznijela očekivanja od potpisivanja Memoranduma:”Mi od ovog potpisivanja očekujemo promoviranje općine Visoko kao jedne moderne općine koja želi biti dio procesa evropskih integracija, kao zajednice koja u sebi njeguje suživot i različitosti, te multikulturalnost njeguje kao svoje bogatstvo a ne nešto čega se treba stidjeti. Mislim da će BiH pronaći način da putem Evropskog pokreta obezbijedi i lakši pristup fondovima Evropske unije, i da neki od projektata koje će Evropska unija finansirati u BiH budu realizovani u općini Visoko.”

Evropski pokret osnovan je 1948. godine i bio je jedan od pokretača moderne Evrope. Danas ga čine 42 nacionalna odbora iz cijele Evrope i dijela Azije.

Također, Evropski pokret je 1949. godine bio osnivač Vijeća Evrope, a 1950. Robert Šuman, koji je kasnije bio predsjednik Evropskog pokreta, donio je Deklaraciju koja je značila rađanje Evropske unije kakvu imamo danas.  

alt

Proudly powered by WordPress