Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sistematizacija

altOtkako je nova vlast došla  u Visoko svakodnevno se priča o toj famoznoj sistematizaciji. Svi s nestrpljenjem očekuju tu sistematizaciju da dođe. Mnogi se pitaju ko je ta sistematizacija, kakva je, odakle je, čija je i k tomu još kako izgleda? Dok oni koji znaju šta je to ta sistematizacija s nestrpljenjem očekuju da vide da li će sa višeg na niže, a drugi je očekuju da vide da li će i na koja će vrata početi ulaziti u općinski organ uprave. Da li na ona vrata na koja ulaze svi vazali ili pak na ona na koja ulazi vlastela i vlastelčići.

Zanimljivo je da sistematizaciju radnih mjesta očekuje i oko 7.000 nezaposlenih na visočkom Birou za zapošljavanje. Međutim o ovoj sistematizaciji još niko ne razmišlja niti govori. Nama sistematizacija svakako treba, ali ne da se zapošljavaju vlastelčići i vazali nego radnici i obrazovani mladi ljudi koji nešto znače, koji su čestito i pošteno došli do svojih diploma i koji svakako svojim znanjem i radom mogu doprinijeti razvoju našeg kraljevskog grada.

Očito su se izborni pobjednici i lažna opozicija o nezaposlenosti tih 7.000 stvarnih nezaposlenih kojima je potrebna stvarna i održiva sistematizacija potrošili pričajući (lažući) tokom predizborne kampanje, pa sad malo odmaraju. Kad malo bolje razmislim, nije ni ona kampanja loša. Svi nam se problemi riješe u onih mjesec dana. Svi dobijemo poslove koje želimo, pripravnički staž, vodovod, puteve, javnu rasvjete, kanalizaciju, sprotsko-rekreativne centre, rješenja za naše smeće, deponije itd.

Problem za vazale nastane kad prođe kampanja, posebno za one vazale koji zanemaruje taktiktu. Poslije kampanje ponovo se budimo sa starim problemima, ali što je još gore i s novim problemima.

Naša kao nikad dosad transparentna i redizajnirana vlast nije pučanstvo u skladu s demokratskim principima obavijestila o svojim učincima poslije prva tri mjeseca vladavine, svakako ne mislim da nas obavještavaju o uvođenju radnog vremana i obaveze da svi budu na svom radnom mjestu, jer je to već odavno zakonska obaveza, a koje se već  pridržavaju gotovo svi organi uprave FBiH, osim, očito našeg organa, pa se to mora posebno napominjati i naglašavati, ne treba nas vlast obavještavati o popravkama vodokotlića koji su zamijenjeni po hitnom postupku jer su puštali vodu pred dolazak braće iz Turske, a usput su pravili velike gubitke vode i troškove, na što nas inače JKP Visočica stalno upozorava.

Gubici su razni, pa će vlast možda već od proljeća početi iste sanirati i puniti budžet tako što će građevinski šut i lug, te Preventov kuhinjski, kruti i organski otpad umjesto na Mošćanicu odvoziti na svoju omiljenu nezakonitu gradsku deponiju Očazi. Od ove ideje uštede su ogromne i svrsishodne. Prvo što će sanirati postojeću divlju deponiju, što dosad nije uspio niko, a evo ovi novi odlučniji no ikad da to urade, samo ni sami ne znaju kako i za koliko vremena, a i pare ostaju u općinskoj hazni uz partnersko-prijateljsko-rodbinsko-stranački spram Asfaltgradnje koja će od dijela tog dogovora podijeliti i neku platu. Asfaltgradnji ne trebaju nekakvi sumnjivi dogovori i pregovori na štetu Gornjeg Moštra i zdravlja mještana tog šireg područja. Asfaltgradnja treba da dobije legalne i uredne poslove za što je i sposobna da radi, nasuprot nepravednog ignorisanja zadnjih 8 godina od strane tadašnje vlasti, a koja se zove isto kao i ova danas.

Nisam znao da imamo toliko luga da možemo s istim deponiju staru tridesetak i kusur godina sanirati, a svi se „fol“ grijemo na plin. Ko biva jeftinije.

Sve u Visokom najviše interesuje šta je to naša vlastela uradila po pitanju novih investicija koje bi sa sobom trebale donijeti i nove sistematizacije radnih mjesta ne samo tamo gdje se dijeli budžetski novac po stranačkoj pripadnosti koji čak bezobrazno i smjelo nazivaju platom. Plata je nešto što se zaradi pošteno i trudom, a ne nepotizmom i uvlakačkim odnosom spram onog ko je trenutna vlast.

Sve ovom narodu osim radnog mjesta je nepotrebno i u ovom trenutku nevažno, to narod zna najbolje. Radno mjesto donosi sreću i blagostanje svima, radno mjesto, plaćeni porezi i doprinosi su ustvari snaga BiH. Nama sistematizacija svakako treba, ali ne da se zapošljavaju podanici sa malo mozga čiji je posao hraniti sujete onih kojima je vlast pomutila zdrav razum. Sistematizacija je potrebna za 7.000 onih koji su čestito i pošteno došli do svojih stručnih sprema, zanata, diploma i koji svakako svojim znanjem, stručnošću i radom mogu doprinijeti razvoju našeg kraljevskog grada.

Bez sistematizacije za sve nema sreće ni blagostanja ni za po vlastitom ubjeđenju visočku vlastelu. Oni to još uvijek ne znaju, ali će im se samo kazati kada politički malo dozriju i dijelom nadrastu lokalne mahalske okvire.

(Svoje stavove i mišljenja možete slati na visoko.co.ba@gmail.com)

Proudly powered by WordPress