Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Zašto sada anketna evidencija kada je to obaveza iz Protokola iz 2005.godine?

altProteklih nekoliko dana obavještavali smo visočku javnost redovno o svim dešavanjima koja se odnose na sanaciju nelegalne deponije u Očazima. Radili smo to onako kako ne voli niti jedna „demokratska vlast“ u našaoj državi. Raduje izvještaj o radu prvih 100 dana nove načelnice i izjava da će se divlja deponija Očazi tretirati samo i isključivo kao divlja deponija na koju se više ne može odlagati otpad. U prethodnim tekstovima smo vam najavili da je općinska načelnica u duhu demokratskih principa pripremila poslušnicima iz MZ Zimće anketu putem koje su imali priliku da se izjasne da li su ZA sanaciju deponije ili NE. Potpuno nerazumljivo anketno pitanje ako se zna da se prethodna vlast famoznim Protokolom još ranije obavezala da će to uraditi. Novo anketiranje mještana, ako za cilj nema skrivene namjere i krajnje ambicije suprotno odredbama Protokola, potpuno je besmisleno i nepotrebno.

Bez obzira, navedena anketa je uspješno provedena i većina ispitanika je bila razumljivo ZA sanaciju. Još kad su im instruisani predstavnici MZ  Zimća obrazložili šta će to još načelnica uraditi na području MZ Zimća, pored neispunjenog iz Protokola  zaključenog 2005. godine, neki su pokušali i da se dva puta potpišu da potvrde, da se to dobro utvrdi da se ne bi  izjalovilo.

Mnogo toga je i prije, a i sad obećavano ovom narodu a molo toga je ispunjeno. Mi smo pokušali da ukažemo na mogućnost manipulacije kada je u pitanju sanacija deponije u Očazima, radili smo to i te 2005 godine, pa je bilo pojedinih seoskih lola koje su to tumačile kao naš neki lični interes.

Naravno da niko razuman i pametan nije protiv sanacije deponije, da bi neko bio protiv toga preduslov je da bude talentovano glup, naše istraživačko nastojanje je bilo u tome da smo pokušali inicirati da vlast građanima bez ublehačke priče konačno odgovori na postavljena pitanja, koja glase: Da li općinska vlast ima izvedbeni projekat za sanaciju, da li ima obezbjeđena finasijska sredstva za realizaciju projekta sanacije, koliko stvarno košta realizacija tog projekta, koji je rok završetka sanacije, pitanje imovinsko pravnih odnosa …?

Na ova pitanja niti sadašnja, niti prethodna vlast nisu ponudili ozbiljne odgovore, a kao što se vidi iz priloženog nisu ni sanirali divlju deponiju Očazi. Ništa se sadašnja vlast koja za sebe ima običaj kazati da ne radi za lični interes kao njihovi prethodnici, po načinu djelovanja makar kada je u pitanju nelegalna deponija Očazi ne odnosi drugačije i bolje spram mještana Gornjeg Moštra. Ponovo su tu neka imaginarna obećanja bez upečatljivih dokaza za realizaciju projekta sanacije.

Analizirajući postupke prošle i nove vlasti smatramo da prave sanacije neće biti, a posebno iz razloga što je većina aktera iz prošlih sanacija aktivna i u ovoj novoj sanaciji. Ti, stari/novi akteri i ponajbolje znaju kako pod lugom i šutom zamuljati sve i svašta. Posebno je interesantno otkud sad odjednom da se aktuelizira ta priča u situaciji kada Prevent otvoreno i javno priča o tome kako nemaju rješenje za svoj otpad. A opet nekako i nikako slučajno najavljuje se kolektivna posjeta zakonodavne vlasti općine Visoko Preventu? Da li je neko nekome nešto obećavao i sada to ne može da realizuje, a Velika sala Općine Visoko i Gradsko kino dobiše novi izgled iz sredstava Preventa? Da li je to sve baš onako slučajno? Nije naravno.

Obzirom da općinska vlast planira formiranje Zdravstvenog savjeta, ovim putem predlažemo budućem savjetu da nam odgovori na pitanje kakav uticaj ima deponija Očazi po zdravlje i živote ljudi, jer ni na ovo pitanje kao i niz drugih općinska vlast nije dala odgovore svojim građanima, a sakako da je bila obavezna. Naravno ako budu imali hrabrosti i ako budu smjeli. Nije teško dobiti i statističke podatke iz nadležnog kantonalnog ministarstva o broju oboljelih od karcinoma u Visokom i sve to uporediti sa ranijim podacima i tako izraditi neku ozbiljnu statistiku pa pogledati zdravstvenoj istini u oči u Visokom.

Podanici MZ Zimča su uredno predali anketu načelnici i sad sa nestrpljenjen očukuju nove poteze iz općinskog divana. U međuvremenu možda dobiju još koji metar asfalta lošeg kvaliteta koje su im kokoške raznosile po selu.

Da li smo za sve izrečeno bili u pravu pokazat  će vrijeme, kao uostalom i za sve ostalo. Možda smo naivno očekivali i na press konferenciji povodom prvih 100 dana da nam se ukaže na sumnjive uknjižbe iz ranijih godina, tačnije iz 1998 godine, ali se to naravno nije desilo pa ćemo sutra objaviti kako je to izgledalo kad se krčmilo državno i općinsko. Možda smo se malo ponadali još naivnije da bi mogli saznati nešto oko tendera, ali bit će prilike, pred nama je …

Sa Očazima ili bez Očaza, putopisa, fotografisanja i druženja, humanitarne pomoći, prijateljskom narodu Turske u prvih 100 dana međusobno se svađamo, razračunavamo, a broj nezaposlenih ako se ne povećava zasigurno se ne smanjuje, jer je u toku i masovno otpuštanje radnika u Preventu.

{joomplucat:843 limit=8|columns=4}

Proudly powered by WordPress