Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: General Jovan Divjak: “Bili ste ‘vrata’ Sarajeva”

altU Gradskom kinu povodom Dana nezavisnosti priređena je Svečana akademija koja je okupila veliki broj zvanica. Na samom početku minutom šutnje i učenjem fatihe odata je počast poginulim borcima i šehidima Visokog.

Svečanosti su prisustvovali i vijećnici Općine Visoko na čelu s načelnicom Amrom Babić, koja je u prigodnom svečanom govoru, osim historijskih činjenica o postojanju i kontinuitetu naše države, rekla: „Nažalost, još uvijek ima onih koji Bosnu i Hercegovinu ne smatraju ni državom ni domovinom. Ali naše opredeljenje je jasno: Demokratska Država Bosna i Hercegovina kao zajednica svih njenih naroda. Stoga je naš jedini put – put ka evropskim integracijama. To je garancija mira i stabilnosti na ovim prostorima, ali i obaveza prihvatanja seta društvenih vrijednosti koje će nas svrstati u red civiliziranih i demokratskih država. Samo tako ćemo osigurati blagostanje i život vrijedan čovjeka. Budimo hrabri i ponesi mo teret svoga vremena. Naša Bosna i Hercegovina to zaslužuje.”

Najveću pažnju i aplauz prisutnih izazvao je gospodin Jovan Divjak, general Armije BiH u penziji.

–          Uzbuđen sam večeras jer osećam da sam vaš i da pripadam vama, i da sve ono što se dešavalo, vezano za Dan nezavisnosti i kada nismo bili ni svesni šta će se dešavati, pa do današnjeg dana opredeljen sam za ono što smo tad rekli za Bosnu i Hercegovinu. Divno je da pominjemo da je ovo država naroda i građana jer smo i tad tako glasali. Ja sam ponosan da sam bio deo onoga što smo pokušali da sačuvamo. Moram vam reći da ste kao grad i građani s ogromnim žrtvama doprineli da Bosna i Hercegovina ima ovaj deo svoje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta. Bili ste „vrata” Sarajeva – dio je govora generala Jovana Divjaka kojim je uveličao večerašnju svečanost.

General nije krio nezadovoljstvo današnjom situacijom u Bosni i Hercegovini, te je istakao da današnji dan doživljava dvostruko: „S jedne strane je ponos i zadovoljstvo da se Bosna i Hercegovina opredelila za svoju nezavisnost, i na pitanje Jeste li za slobodnu, nezavisnu Bosnu i Hercegovinu građana, pazite – GRAĐANA: Srba, Hrvata, Muslimana i svih drugih naroda koji u njoj žive, a ovaj drugi dio danas nije ostvaren. To je dio koji smo referendumom izborili a nismo ostvarili. I to je moje nezadovoljstvo. Tad smo imali nadu da će to biti perspektivna država – zajednica građana Bosne i Hercegovine. Malo mislimo na takvu Bosnu i Hercegovinu.”

Nakon svečanih govora upriličen je i bogat kulturni program. 

{joomplucat:846 limit=27|columns=4}

Proudly powered by WordPress