Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pet načelnica općina u BiH sutra na sastanku sa Ninom Suomalainen

Zamjenica šefa Misije OSCE-a Nina Suomalainen  održat će sutra u Sarajevu radni ručak sa pet novoizabranih žena načelnica općina u Bosni i Hercegovini.

Iz OSCE-a navode da su, od 142 općine, žene kandidirane u 29 općina, a pet ih je dobilo povjerenje glasača na pozicije načenica za naredne četiri godine. 

Suomalainen će razgovarati o projektima Misije tokom 2013. godine i mogućnostima suradnje sa načelnicom Općine Kalinovik Milevom Komlenović, Općine Novi Grad Snježanom Rajilić, Općine Visoko Amrom Babić, Općine Doboj Jug Jasminkom Begić, te načelnicom Općine Mrkonjić Grad Divnom Aničić. 

– Misija OSCE-a u BiH duže vrijeme razvija partnerstvo između žena političarki i organizacija građanskog društva da bi podigla nivo svijesti o prioritetima žena, povećala zainteresiranost žena za kandidiranje na izborima, pružila priliku za aktivistice da efikasnije lobiraju prema političkim strankama da uključe žene u kandidatske liste, te da poveća nivo izlaznosti na izbore posebno među grupama koje se tradicionalno teže odlučuju da daju svoj glas – navode iz OSCE-a.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress