Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Vjekovi istine i kontinuitet života na istom mjestu

altKoliko su naše žene  bile ispred muškaraca  potvrđuje i današnji praznik, izboren i poštovan,  ne uvjek, od muškaraca koji su   muškim šovinizmom uspleli ostvariti  neki položaj  koji je trajao dugo i civilizacjiski predstavljen na svoj način. Nekad  je bilo,a od skora je ovako, možda slično  onome stanju kad su svi identično imali istu vrijednost u životu. Koliko je žena,  žena, koliko se razlikuje danas od muških je pitanje na koje treba odgovoriti.

Tragovi govore da su bile ratnici, a to je bilo zagarantovano drugoj „polovini”
Žena je jača u mnogo ćemu  pa je  treba cijeniti prema vrlinama i  sposobnostima, a to može samo ako se osvrnemo unazad.
Kažemo, priroda je napravila mirisni cvijetak koji izađe iz predivnog pupoljka, ali je napravila i ona bića koja sama odlučuju šta će biti po polnoj osobitosti . Ljudi su to znali oduvjek   poštujući onovjekovno   dualističko shvatanje osobitosti, posebno prisutno u vremenu neolita čiji nosioc je bila žena sa prikazom istog bića koje razlikuju i čine polne sekundarne  osobine.
U Visokom imamo sreću da živimo na mjestu življenja naših predaka, malte ne na istom mjestu u “naslagama” sjećanja i taloženja   vremena kroz upečatljive i vidljive slojeve profila .  Drago mi je što nam se desilo nešto lijepo uoči 8. marta i što je pronađena najstarija neoličanka iz Visokog , bezimena ali istoriski veoma vrijedna u prikazu ravnopravnog bića sopstvenih sekundarnih osobina,   mliječnih žlijezda, na slici,u obliku predivnih grudi iz kojih nastaje kontinuitet  iživota,   iste vrijednosti dva neimara svih začetnika budućih života, Prikaz desne dojke, koja postoji rudimentarno ali nema mliječne žlijezde predstavlja samo jednakost ali na tijelu žene. Rekli bi, dualizam shvaćanja vrijednosti bića i partnera.Život postoji samo u jednom obliku dviju varijanti koji prikazuje figurina iz Visokg i utoliko je vrednija jer je nađena  uoći praznika, kao i dijelovi posuđa  korištenog u doba  za koje danas kažemo da je iz perioda kulture Butmir nađene u Visokom. Veoma je vrijedna  pa je tako treba  sačuvati kao onovjeko mišljenje koje danas pokazuje sve veću istinitost.

Sjekire i mali nožići govore da život žene nije bio lagan , ali ostaje istina da je živjela rađala,  iako se patila, makar i bila ravnopravna u smislu jednakosti doprinosa životu.

Evo čestitke za praznik i ovim našim današnjim ženama i onim koje su živjele prije dosta hiljada godina.Vrijednost nalaza potvrđuje materijalnu istinu koja danas u Visokom ima jedini smisao nađenog i dokazano materijalnog  postojanja.

figurina zene keramika1
Figurina žene Keramika iz kuće neolićanke
keramicki sud lepenski vir
Predivna gravura velikog keramičkog suda Veoma sličan detalj kulturi Lepenski vir
neolitski alat
Alat iz neolitske “kuhinje”

 

Proudly powered by WordPress