Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Mušterijama važnija cijena od kvalitete

altPoznato po obradi svih vrsta predmeta od kože, Visoko je dugo godina i jedno od rijetkih mjesta u BiH u kojem je moguće pronaći najkvalitetnije kožne jakne, jakne koje se proizvode jedinstvenim metodama i od najkvalitetnijih vrsta kože. Visočanin Mustafa Suljić se već dvadeset godina bavi upravo ovim zanimljivim zanatom, a prve korake je naučio od svog majstora Mehe Karavdića u srednjoj krojačkoj školi gdje je bio jedan od najtalentiranijih i najboljih učenika koji su pohađali ovu školu. – Bavim se izradom svih vrsta odjevnih predmeta od kože, od poznatih visočkih kožnih jakni, pa preko hlača, kapa, šešira, do predmeta od kože, novčanika, kaiševa…Pokušavam diktirati trendove, a ne kopirati druge, tako da su i svi odjevni predmeti koji izađu iz moje radionice unikatni i originalni. – istakao je na početku razgovora Mustafa Suljić u Visokom poznatiji i kao „Majstor visoke mode”.

Jakne i hlače Mustafa izrađuje po narudžbi i po želji svojih mušterija, a dovoljno je fotografiju željenog modela pronaći na internetu ili nekom katalogu, a onda Mustafa stupa u akciju. – Dovoljna je slika određene jakne, a onda ja radim po mjeri mušterije. Prvo se uzima veličina mušterije, a onda se pristupa i izradi jakne. Jako bitnu ulogu imaju kožni modelari koji nam izrađuju šablon, po kojem onda izrađujemo jakne. Ono što je bitno istaći da se u 80% slučajeva koristi janjeća koža koju nabavljamo isključivo u BiH, ona dolazi iz Visokog, Travnika i sa Pala. Nakon što dobijemo šablon kreće krojenje i šivanje, a onda i završni radovi, odnosno dodavanje modnih detalja te umetanje postave u jaknu. Za jednu jaknu potrebno je između 3 i 4 kvadrata kože, a za izradu jakne potrebna su otprilike dva dana. – ističe Mustafa.

Mustafa svoje proizvode prodaje u radnji koja se nalazi u samom centru Visokog, ali u posljednje vrijeme je platežna moć kupaca izuzetno niska, pa je tako i manja potražnja za kvalitetnim proizvodima, jer mušterije idu za cijenom i izgledom, a manje se traži kvaliteta. – U izradi predmeta od kože koristio sam i uvijek ću koristiti samo najkvalitetnije materijale. Radi se o vrhunskim kožama, a cijene mojih jakni se kreću u rasponu od 170 KM do 300 KM. Mušterije koje traže kvalitet uvijek su prisutne u mojoj prodavnici, a osim domaćih kupaca iz Visokog koji kupuju kožne predmete, ali i donose stare jakne i hlače na popravku, najviše mušterija je iz Zenice i Sarajeva, a poseban je ljetni period kada naši ljudi iz dijaspore dolaze na odmor, a oni za puno manju cijenu nego u Europi dobiju izuzetno kvalitetne kožne predmete i odlaze uvijek nasmijani i zadovoljni. – kazao nam je na kraju posjete Mustafa Suljić, jedan od prepoznatljivih i sigurno jedan od najboljih majstora u svojoj struci koji trenutno rade u Visokom.

DNEVNI AVAZ

{joomplucat:878 limit=18|columns=4}

Proudly powered by WordPress