Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Mom ocu Rasimu srce je puklo zbog nepravde!”

U Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu jučer su obilježene tri godine od smrti Rasima Delića, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je preminuo 16. aprila 2010. u svom domu u Visokom. Povodom toga članovi Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH te članovi porodice jučer su posjetili mezar generala Delića u Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu, gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu.

Najveći oslonac

Njegov sin Adnan Delić kaže u razgovoru za “Dnevni avaz” da tuga i bol zbog smrti oca Rasima ni danas ne prestaju, navodeći da mu je otac bio najveći oslonac u životu.

– Vjerujte, kao da je jučer umro. Tuga u našoj porodici i dalje je prisutna i teško se nosimo s činjenicom da nije s nama. Rasim je bio temelj bez kojeg se teško može funkcionirati – kaže Delić, navodeći da mu je otac umro zbog nebrige države prema njemu i njegovoj porodici.

– Rasimu je srce puklo zbog nepravde koja mu je učinjena. Puklo je i zbog nebrige države za koju se časno borio. Moj otac je branio čast BiH, a na kraju ga je država izdala. Ljudi koji su obnašali vlast u periodu njegove odbrane u Hagu najveći su krivci. Nijemo su sve posmatrali, iako su svi znali da je on personifikacija pravedne borbe – rekao je Delić.

Prema njegovim riječima, Rasim je bio čovjek koji je bio odan ovoj državi te nije zaslužio da bude ostavljen u svojoj borbi.

Bez podrške

– Njemu mjesto nije bilo u Hagu. To svi znaju. Svi pravi borci. Da stvar bude gora, sam se snalazio da bi dokazao svoju nevinost. Nikakvu pomoć države nije imao. Niko mu nije želio pomoći i to ga je dokrajčilo. Da danas vidi svoje borce kako se pate, još teže bi mu bilo jer im ne bi mogao pomoći. Njega politika nikada nije zanimala – tvrdi Delić.

Avaz/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress