Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radnici KTK-a dolaze pred Vladu Federacije

Radnici visočkog KTK-a, uprkos dogovoru s federalnim premijerom o nastavku procesa privatizacije ovog preduzeća, danas će protestirati pred sjedištem Vlade Federacije u Sarajevu. Pokušat će i na taj način osigurati svoja prava, prije svih, povezivanje staža i namirenje potraživanja. Podsjećamo, cilj privatizacijskog procesa je, uz ostalo, osiguranje sredstava radi uvezivanja radnog staža za oko 600 KTK-ovih radnika, među kojima ima i onih koji su već ispunili uvjete za penziju. Inače, riječ je o privatizaciji pojedinih tehnoloških cjelina KTK-a u kojem je Federacija BiH vlasnik 67 posto kapitala.

Pred Vladu Federacije, koja je vlasnik 67% kapitala u visočkom KTK-u, radnici ovog nekadašnjeg giganta idu sa zahtjevima za smjenom Upravnog i Nadzornog odbora, te utvrđivanjem odgovornosti dosašnjih upravnih i nadzornih odbora, Skupštine i resornog ministarstva zbog stanja u kome se ovo preduzeće nalazi. Radnici traže i uvezivanje radnog staža, te poručuju da se neće vraćati dok im se zahtjevi ne ispune.

Uz ovo, radnici zahtijevaju i provođenje Odluke Vlade Federacije u vezi s reorganizacijom i privatizacijom ovog preduzeća, donesene prije godinu. Po toj odluci trebalo je osigurati prodaju dviju tehnoloških cjelina, kako bi se osigurala sredstva za povezivanje radnog staža za oko 800 radnika KTK-a. Dva pokušaja prodaje su propala.

“Čekam 18 mjeseci na penziju, odnosno da mi firma uplati 12 godina radnog staža. Nas ima do danas 32 penzionera koji su navršili punu starosnu penziju i o životu tih ljudi je vrlo teško govoriti”, kaže penzioner Husein Jusić.

Protestima će radnici KTK-a pokušati zaustaviti dalje otuđivanje imovine preduzeća, iako ni sami ne vjeruju da će, nakon svega što se posljednjih 12 godina dešavalo u ovom preduzeću, u tome uspjeti. Tim prije što se svakodnevno, po osnovu pravosnažnih presuda, imovina u pogonima Kombinata plijeni radi namirenja potraživanja.

federalna.ba/Gordane Ristović-Muslija/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress