Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

«Ja i moj Punk» na festivalu u Splitu

dzeno medanovicDokumentarni film «Ja i moj punk» autora Dženana Medanovića, odabran je za prikazivanje na 6. Festivalu Mediteranskog Filma Split, u programu dokumentarnih glazbenih filmova pod nazivom „Movie in Groovie“. Film je produciran od strane televizije Bosne i Hercegovine (BHT1). Producent je bio Haris Kulenović koji je ujedno bio i  saradnik na scenariju. Sniman je u periodu od četiri godine na području pet zemalja. Film je imao premijeru u Aprilu ove godine na BHT1 i nakon toga je krenuo u potragu za festivalskim životom. Festival u Splitu je prvi festival koji će prikazati ovaj film. Osim Splita film će biti prikazan i u Danskoj na festivalu ITCHING-SCRATCHING u gradu Aarhus u novembru ove godine. Nadamo se da je ovo samo početak i da će film vidjeti što više ljudi bez obzira da li se nalazio u takmičarskom ili u revijalnom dijelu festivala.

«Ja i moj punk» je priča o porodici Brkić koja živi na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Otac, majka i sin čine band “Vitalni Organ”, ali porodicu koja je još vitalniji organ od “Vitalnog organa” čine još i sestra i najmlađi sin. Njihov band svira punk, osim  nedjeljom kada u mjesnoj crkvi na svetoj misi sviraju crkvenu muziku. Nije to neka njihova ekstravagancija i “izdavanje” punk filozofije. To je iz srca i iz potrebe. Ujedno oni su jedini kompetentni u njihovom selu da to rade, jedini su koji znaju svirati.

Bili su idealna porodica sve dok otac (Slavko) i majka (Janja) nisu odlučili da se razvedu. Tri godine nakon vremena idile, Slavko vozi kamion diljem Evrope i priprema se za veliki povratak. On je odlučio da ponovo okupi bend “Vitalni organ” a samim tim i porodicu. Pokušava da spasi ono što se spasiti može. Ovo je priča o Slavki Brkiću i njegovoj cesti punoj prašine i trnja.

6. Festival Mediteranskog Filma Split održava se od 8. do 15. Juna 2013. 

Proudly powered by WordPress