Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vidovićeva zatražila ukidanje prvostepene presude Rasimu Deliću

rasim delicAdvokat Vasvija Vidović zatražila je ukidanje prvostepene presude Rasimu Deliću nakon nedavnog pisma Frederika Harhoffa, danskog sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), saopćio je BIRN – Justice Report.

“Sudija Harhoff pokazuje neprihvatljivu pristrasnost prema osuđujućim presudama protiv optuženih pred MKSJ-om. Takva pristrasnost je mogla biti odlučujući faktor pri donošenju konačne odluke da se osudi Rasim Delić”, navedeno je u podnesku koji je Vidović poslala predsjedniku Tribunala Theodoru Meronu.

Harhoff je bio u tročlanom prvostepenom vijeću koje je osudilo Delića glasovima dva naprema jedan.

Odbrana Delića, kao drugu mogućnost zahtijeva da Apelaciono vijeće objavi novu presudu u interesu pravde.

Nepravomoćnom presudom Haškog suda, Delić je osuđen na tri godine zatvora u septembru 2008. godine.

Preminuo je godinu i pet mjeseci kasnije dok je bio na privremenoj slobodi, a Apelaciono vijeće je potvrdilo nepravomoćnu presudu.

Sudija Haškog suda Frederik Harhoff u pismu poslanom prijateljima izrazio je zabrinutost za dvije nedavne presude.

On smatra da je predsjednik Tribunala, američki sudija Theodor Meron, izvršio pritisak na dvojicu sudija u vezi s oslobađajućim presudama Anti Gotovini i Mladenu Markaču te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Harhoff sumnja da je Meron to uradio pod uticajem “vojnog establišmenta” vodećih država poput Amerike i Izraela.

Prema podnesku Delićeve odbrane, “iz pisma je očigledno da sudija Harhoff smatra da su oslobađajuće presude same po sebi sumnjive i upravljane američko-izraelskim mahinacijama, koje su se navodno provodile preko predsjedavajućeg Apelacionog vijeća, sudije Merona, koji ima nepobitnu međunarodnu reputaciju i renome”.

Delić je za komandanta Glavnog štaba Armije BiH (ABiH) imenovan 8. juna 1993. godine.

Osuđen je jer nije preduzeo nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni zločine mudžahedina nad srpskim zarobljenicima u selu Livade i logoru “Kamenica” u blizini Zavidovića u ljeto 1995.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress