Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vispakova džinovska džezva – devet godina od postavljanja Guinnessovog rekorda

dzinovska dzezva vispak mostarU nedjelju 28. jula bit će obilježena deveta godišnjica obaranja Guinnessovog rekorda najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih čuda. Prije devet godina pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a Mostarci popili 8000 fildžana kafe.

“Gdje god da se pojavimo ljudi odlično reaguju. Nakon što probaju našu pravu bosansku, požele da im sipamo još. Najveće iznenađenje odličnim ukusom postigli smo upravo u Turskoj, prošle godine kada je bosansku kafu probalo gotovo million Turaka. Oduševljenje nisu krili niti Nijemci sa nedavne turneje u kojoj smo učestvovali u okviru jedne humanitarne akcije njemačkog Islamic Reliefa, pomažući siromšnima u afričkom Nigeru. Zapaženi nastupi ove godine bili su u Opatiji na “Festivalu kave” i u Varaždinu prilikom obilježavanja uspješnog ulaska Zlatne džezve na tržište Hrvatske. Gotovo da nema mjesta niti događaja u cijeloj Bosni i Hercegovini, a da nije “pristavljena” i da nije zamirisala prava bosanka kahva iz naše džinovske džezve”, riječi su Vispakovog kahva – majstora, Nusreta Balte.

Džezva će se pojaviti i na ovogodišnjim tradicionalnim 447. Skokovima sa Starog mosta u Mostaru koji se održavaju u nedjelju, kada će i zvanično biti obilježena deveta godišnjica uspostave Guinnessovog rekorda.

Vispak ovom prilikom poziva građane Mostara, kao i sve goste i posjetioce Skokova sa Starog mosta da u nedjelju probaju pravu bosansku kafu iz najveće džezve na svijetu i da na taj način zajedno obilježimo devet godina ovog jubileja.

Kapacitet Vispakove džinovske džezve je 650 litara iz koje se popije oko 8000 fildžana kafe, a za jedno punjenje potrebno je oko 65 kg kafe. Nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića Baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.

Proudly powered by WordPress