Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jedino opravdanje političkog kurvanja je da naredni predsjednik KO SDA ZDK bude iz Visokog

iftar bara bakir halim mirsadJedan od glavnih razloga zbog kojeg je “politički streljan” Ahmet Kurspahić bivši predsjednik OO SDA Visoko zapravo je bio taj što su delegati sa pravom glasa u ime OO SDA Visoko na Petom Kongresu stranke 26. 5. 2009. u sarajevskoj Zetri glasali za Bakira, a ne za Sulejmana. Zamjeralo se Kurspahiću još dosta toga, od čega je više od polovina zamjerki i bila na mjestu, vraćali su se pokloni sa hadždža bivših stranačkih kolega, izgovorile teške riječi, optuživao Visoko.co.ba da radi na rušenju stranke i dovođenju nekih novih kadrova pod kontrolom jednog čovjeka, prebrojavalo se ko je Tihićevac, a ko Bakirovac. U konačnici, nekoliko mjeseci prije redovnog termina za Skupštinu stranke, i regularan Statutom predviđen izbor novog predsjednika i drugih organa stranke desilo se Povjereništvo i sve što će uslijediti nakon toga, a što je politička demokratska zbilja danas.

Spočitavalo se tada Visokom i visočkoj SDA da su vazali Mirsada Zaimovića predsjednika KO SDA ZDK, da smo sluge Zenice, Kaknja i Tešnja i da je svemu tome razlog poltronstvo Aziza Brotlije kao Mirsadovog čovjeka koji sve to radi iz ličnih interesa i ministarskih pozicija u vladi ZDK, što je također bila potpuna istina. Ismijavao nas je tada i Miralem Galijašević javno na sastancima u Zenici navodeći kao najlošiji primjer nefunkcionisanja neke općinske organizacije SDA. Uz Brotliju spominjala su se još neka imena od kojih je polovina pometena iz stranke upravo iz tih razloga, dok se druga polovina vješto preobrazila i “došla tobe”, te naglo shvatila kako je Tihić ipak playboy u odnosu na Izetbegovića i da je najbolji političar u BiH koji vodi politiku umjerenog centra najbolju za Bošnjake ikad. U tom periodu Mirsad Zaimović je bio najomraženiji lik u Visokom, omraženiji čak i od Vase Bukarca i komandanta kasarne izvjesnog Bartule, a razlog tome je bio jer je na listi za Federalni Parlament u našoj izbornoj jedinici bio protukandidat “našem” SDA kandidatu. Naravno, Mirsad Zaimović kao veliki politički igrač (više od 10 godina predsjednik KO SDA ZDK) i majstor igre za političke diletante iz Visokog je pobijedio u toj utrci i danas je poslanik u pomenutom parlamentu, a te 2010. godine po službenoj dužnosti svi su ga u OO SDA Visoko morali da mrze.

Mirsad Zaimović je bio hrabar političar koji je i te 2009. godine jedini javno govorio što je većina mislila, kako je Bakir bolji od Sulejmana, oni sa boljim sjećanjem ukoliko ga nisu izgubili naglo zbog stranačke discipline sjetit će se kako je na Glavnom odboru stranke prije Kongresa upravo Zaimović više od sat vremena ukazivao i tražio Tihićevu smjenu. Ta sjednica je toliko trajala da je morala biti prekinuta. Nakon Kongresa demokratskom voljom prisutnih delegata Tihić je dobio novi mandat, a nekoliko mjeseci kasnije krenuo je i u obračun sa neistomišljenicima. Na tom političkom tragu našle su se i snage u Visokom spremne da pometu “Bakirovce” i uspostave novi sistem vrijednosti u kojem nećemo biti vazali Zenice, Tešnja i Kaknja i u kojem nećemo biti sluge Mirsada Zaimovića. Svako politički pismen je i podržavao takvu ideju i inicijativu. Pričalo se i o smjeni Mirsada Zaimovića što je i bilo logično jer je bio na vjetrometini, žrtvovan od strane onih koji su ga učinili stranački bitnim čovjekom (misli se na Šefika Džaferovića i Bakira Izetbegovića). Podsjećamo, Mirsad Zaimović je korektan politički igrač prema onima koji su ga ispoštovali i koji su mu bili odani, a o tome najviše mogu da pričaju oni zaposleni u rudniku u Kaknju i oni iz kancelarija BH Telecoma širom ZDK, gdje uostalom rade i neki visočki SDA kadrovi. 

Međutim, od svega toga desilo se ništa, Mirsad Zaimović je i dalje predsjdnik KO SDA ZDK, i dalje je više u KS nego u ZDK, i dalje podržava Bakira nasuprot Tihiću i dalje je veliki politički igrač iz Kaknja za male visočke diletante izgubljene u opštem neznanju i samodopadnosti sa ulogom diktatora u pokušaju. Ali je pitanje koliko je još uvijek aktuelni predsjednik stranke zadovoljan time i da li mu se sviđaju vijesti sa terena iz Visokog? Omraženi Mirsad Zaimović u Visokom je naglo postao bitan i važan, dolazi na tribine, predizborne skupove, iftare, drži govore i političke lekcije… Generalno, pojava Mirsada Zaimovića u ovoj maloj političkoj priči je totalno nebitna, iskorišten je samo kao ilustracija i potvrda teze kako je politika kurva i kako malodušnici vođeni interesom, pohlepom, egoizmom i isključivo materijalnim interesom spremni su prodati i dušu đavolu samo da bi ostali na pozicijama. S tim da lokalni manipulatori zaboravljaju da svako od njih još sutra može doživjeti sudbinu Ahmeta Kurspahića, kako oni tako i sav politički medijski izmet koji su pesinavi kakvi jesu napravili posljednjih mjeseci. Nije Sulejman Tihić baš toliko naivan koliko se to nekome čini, bila Konvencija ili Kongres, sitnomahalski interesi lokalnih mediokriteta pročitani su u Sarajevu, a loša procjena i slika koja govori više od hiljadu riječi bit će najbolji i puno jači dokazi od onih zbog kojih je smijenjen Kurspahić i iz stranke istjeran Alibegović.

Jedino opravdanje visočkog političkog kurvanja stranke koja će zasigurno pobijediti na narednim Općim izborima, ne zato što su dobri, nego zato što su ostali očajni, bit će ukoliko Mirsad Zaimović bude politički preveslan i nasamaren, a uskoro novi predsjednik KO SDA ZDK bude neko iz Visokog ko će promijeniti uloge sluga i vazala unutar ZDK.

(Foto: Vi-Net)

Proudly powered by WordPress