Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dešavanja na brdima Varoškog polja

gorancakic visokoTaman kad smo pomislili da je došao kraj svemu, u Visokom se pojave dvije nove fondacije, jedna prospekcijska i jedna istraživačka? Ona stara fondacija izgubi liderstvo zbog ništavnosti do sada otkrivenog, a i zbog toga što neka, nazovimo je „nauka“, izgubi interes za brda Visokog i okrenu se interesi za planinu Rtanj kojoj u pohode ode pedesetak alternativaca sa desetak tona mjerne opreme. Dr.Mizdrak, Dr. Simatović, Dr. Marjanović i podosta onih koji su rijetko izgovarali ime bosanskih „piramida“ odoše, pa ode i podrška Semirovštini i dokazanoj igrariji oko istine.

Helem, sada Visoko ima registrovane četiri Fondacije.
Tu je suština i pokušaj dizanja ugleda oko nepostojeće piramidologije. Formiranje prospekcijske fondacije ima za cilj da se obezbjede istiniti nalazi kroz stare gradove oko Visokog uz regularne dozvole, jer se zaokret očekuje krajem godine. Druga istinitost se nalazi opet u vezi sa istražnom fondacijom koja nema dozvole koje im garantuju istraživanje u Visokom, pa je dobro razmisliti i povezivanju sa regularnom fondacijom koja onda jednim metkom puca po Visočkom obrazu i daje podatke prvoj fondaciji koja nije uspjela sama ništa. Odlično zamišljeno, pa tu treba tražiti odgovor zašto se ne vjeruje prvoj fondaciji kad se formiraju tri nove, ako područje Visokog nije toliko interesantno i artificijalno.

Ne znam kako vlast u Visokom gleda na to, otkuda piramide Visokom, zlato sakriveno u njedrima visočkim, otkud lječilišta u Visokom i to u šljunku koji „teče“, a da ga niko ne gura, otkud to da se u tunelu naplaćuju ulaz i terapije u eurima, dolarima, kunama?
Izgleda da se autor konačno uvjerio u svoju teoriju ništavnosti, pa mu se učini da može raditi šta hoće po Visokom i  pođe kopati iz prkosa u zabranjenoj zoni gdje nađe dosta artefakata, a u Zavičajni muzej dade jednu dršku kotlića i ljedski fragment kosti, a mi ostasmo iznenađeni jer su odnesene dvije plastične kese o čemu smo obavješteni od strane volontera. Nikako nam nije bilo čudno što čusmo ogavne riječi od ideologa srama upućene sagovorniku: „Mogu nam popušiti, ali ne mogu nam ništa“,  koje izgovori akademik Majanac. Može, može akademiče isto onako kao što ti nama poturi ono što misliš da su dozvole za kopanje, kao validne dokumente,

mt_ignore: cakic 2

dvije sonde u zabranjenom području, stoga se ne smije zaklinjati da se ne kopa u zabranjenom području. Evo dokaza da mnogi lažu pokušavajući biti pošteni.
 mt_ignore: cakic
Stalak za prosijavanje zemlje. Da, ovo nije neko drugi postavio?
Ispod se nalazi iskopište na masivu Visočice. U zabranjenom području kopalo se dvadesetak dana. Zašto se to radi Majanče kad tamo nema ništa sem srednjovijekovnih ostataka, a ti se dičiš da ti ne trebaju jer ne pripadaju tvom opusu. Odakle ti samo pravo da zabranjuješ prezentatoru, rođenom Visočaninu, članu druge Fondacije, da prezentira o starom gradu Visoki kao da je to tvoja prčija, o srednjem vijeku čije središte bi na vrhu Visočice. Kako možeš raditi ono što ti je zabranjeno. Polahko, polahko, sve se može zabraniti jednom novom prezentacijom o onome što si ti u stvari u svemu ovome.

Jedini dokument koji smo vidjeli u Općini je „Rješenje o građevinskoj dozvoli“ kojim se maše kao jedinom ispravnom dokumentu. Ko je ovdje „dildika“ pa da je uvjeren u ispravnost.
Niti je postojala validna dozvola niti si imao ikad dozvolu, sem one za nezaštićena područja, niti si ikad mogao davati drugim mogućnost bilo kakvog istraživanja u lično ime. Odakle onda pravo da se poreskim obveznicima naplačuje 10%  od prodaje suvenira, kad je ulaz u rudnik Ravne njihova babovina. Svaka mikrolokacija je navedena u“ Rješenju o građevinskoj dozvoli“ kao mjesto prospekcijskih istraživanja, a nikako, arheoloških, pa za sada i ne treba nikakva bolja, jer se neko dobro poigrao. Fondacija dobi konkurenciju u tri nove Fondacije, sad se treba nositi sa njima jer su nekako pametnije dobili dozvole, nisu varali, bit će za sada tako, a sljedeće godine, e to ćemo vidjeti.
Što će nam svađe na Visočici kad volonteri koji kopaju kažu, da su volonteri Riccardo Brett-a, čovjeka koji ima jedini regularne dozvole, a nisu jer ih svaki dan dovozio kombi iz Sarajeva. Ko to na gradu Visoki stražari i spava u vreći i zašto, što se krije, ako je sve regularno?
I šta onda ostaje, vidi se u Avazu kad se sve mijenja po principu laži bolesnicima koji traže spas u turizmu i to onom zdravstvenom. Ma ljudi moji, da postoji ljekoviti sanatorij onda bi stanovništvo Visokog bilo zdravo kao drijen i ne bi se javio onaj ružni statistički broj oboljelih u prošloj godini.

Nikad ne bih ovo napisao da me ne nagrdi jedan par posjetilaca na platou Visočice, govoreći mi:
„Ni veće laži ni poganijega obraza“ kao kod vas Visočana. Lažete li lažete, a nemate o čemu lagati jer je sve inače laž.  Jadni ljudi, oni nikako da shvate da je autor „historije“ samo došao u Visoko, kao došlo i da Visoko nema nikakve veze sa  njegovim pričicama o istinitosti piramidalne lakrdije. Jedina istina je na slici ispod koje govori o geološkom nastanku  masiva Visočica- Krtnica-Četnica o čemu će biti govora jesenas.

 mt_ignore: cakic 1
Dokaz da sjeverna strana nije idealno orijentisana ka kosmičkom sjeveru, nego za nekih 12 stepeni smaknuta, što je matematički dokazao Dr. Šimatović. A šta znači strelica koja ide od Visočice, lijevo prema Cemorcu, ostaje kao izazov onima koji su već koristili tuđe pisanje i savjete.
Dogodine slijedi sasvim nešto drugo uz PDV i masu drugih izmjena. Očito da će istraživanje ići na tender jer je potpis ugovora sa Zavičajnim muzejem početak novog oblika istraživanja prema zakonskim propisima. Kome se sviđa, neka sviđa, ova nova metodika, a kome ne, neka kupi krpice.

 

Proudly powered by WordPress