Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mujo Musić: “Stanje Roma u Visokom od 1 do 10, ocjenio bih sa 0”

MujoMusic

Inkluzija Roma u društvo je jedno od pitanja koje je još neriješeno u Bosni i Hercegovini. Pored brojnih problema s kojima se suočavaju Romi, ali i njihovo sudjelovanje na predstojećem popisu stanovništva bile su teme konferencije koju je organizirala nevladina organizacija Centar za podršku Roma „Romalen“.

Najbrojnija nacionalna manjina u našoj zemlji i dalje se suočava sa problemima pristupa osnovnim ljudskim pravima – obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenom osiguranju i stanovanju. Prema procjenama romskih udruženja u BiH trenutno živi između 80 i 100 hiljada Roma, a samo u općinama Visoko i Kakanj oko 5 hiljada. Upravo u ove dvije općine su najizraženiji problemi sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju.

Mujo Fafulić, predsjednik NVO Centar za podršku Roma „Romalen“

Problemi Roma se vežu da nemaju adekvatne uvjete za življenje, a to je povezano sa zapošljavanjem i obrazovanjm, isto tako sa zdravstvenom zaštitom jer nemaju pravo da se zdravstveno osiguraju.

U općini Visoko zaposleno je 1% Roma, dok je priliku za posao u Kaknju dobilo svega 0,5 posto ove populacije, i to uglavnom u poslovima gradske čistoće. Roditelji nemaju posla, djeca ne idu u škole, a porodice su sve više prinuđene izaći na ulice da prose.

Mujo Musić, predsjednik Udruženja Roma „Amaro Khan – Naše sunce”

 I stambena problematika, obrazovanje, zdravstvo i zapošljavanje, to je danas aktuelna tema zbivanja, međutim, koliko se tu posvećuje pažnje realnosti na rješavanju tih problema, ako govorimo od 1 do 10 – ja ću reći 0.

Jedan od osnovnih stubova koji će popraviti ovu statistiku jeste obrazovanje. Međutim, nedostak pristupa obrazovnom sistemu zbog loše ekonomske situacije jedan je od osnovnih problema, a podrške vlasti romskoj populaciji u svim oblastima gotovo da nema.

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=vVQLgBGm4x4&feature=youtu.be

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress