Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ratnog zločina u Tešnju, odgovorno tvrdim, nije bilo!

semsudin mehmedovic sdaGospodine Mehmedoviću! Bili ste u medijskom fokusu 19. jula i nakon toga, kada su Vas pripadnici SIPA-e uhapsili, pa potom pustili. Ko, po Vašem mišljenju ili saznanjima, osim gospodina Zupca, direktora te Agencije, još stoji iza tog čina?

MEHMEDOVIĆ: Ranije sam ukazivao da je Sipa postala snažna politička poluga za eliminaciju političkih neistomišljenika iz političkog života za račun političkih nalogodavaca (SNDSD-SDP), te stoga nezakonitost u radu Sipe je postalo pravilo, a poštivanje zakona izuzetak, pa zato i ne čudi nezakonite aktivnosti Sipe u svrhu kriminalizacije mene kao zastupnika i kao čovjeka, a uz pomoć lokalnih mešetara ”uglednih privrednika” koji su utabali stazu prema sjedištu Sipe i kabinetu Dodika, filujući iste dezinformacijama o Mehmedoviću, te o njegovoj ”kriminalnoj” ratnoj prošlosti.

Kako tumačite činjenicu da postoji očigledna kolizija između Tužilaštva BiH i SIPA-e, konkretno u ovom slučaju?

MEHMEDOVIĆ: Očigledno je da kadrovskom promjenom na čelu Tužilaštva BiH je došlo do pozitivnog zaokreta u radu Tužilaštva BiH. Na mome slučaju je prekinuta praksa pokrivanja nezakonitih radnji SIPA-e koja je svojim nezakonitostima u dosadašnjem radu postala primjer loše prakse u tome, te se stavljala iznad Zakona i Tužilaštva i Pravosuđa BiH uopće, čime je dovela u pitanje zakonitost vlastitog rada, te postala snažna politička podrska antibosanskom bloku političkih stranaka, a najviše SNSD-u kao političkom nalogodavcu. Sadašnji menadžment SIP-e nema odgovora na ovakvo stanje u radu SIP-e.

Da li se radi o pukoj koincidenciji ili nečem drugom da ste uhapšeni sahatak prije zakazane rasprave po Vašoj tužbi protiv gospodina Gorana Zupca i na kojoj ste trebali biti svjedok?

MEHMEDOVIĆ: Kao građanin BiH, kao zastupnik – dužan sam da saznanja do kojih sam došao stavim na raspolaganje agencijama za provođenje zakona. To sam i uradio i potpisao se na akt koji sam uputio Federalnoj upravi policije. Sva moja saznanja o tome stavio sam na taj papir. Kao što je poznato, slijedom toga trebao sam dati izjavu u Tužilaštvu tog famoznog 19. jula u 10 sati, ali je, očigledno, to nekom zasmetalo i evidentno je da sam u tome spriječen. Čini mi se da baš tu ima posla i za Tužiteljstvo, da reaguje zbog sprečavanja istrage i provođenja pravde.

I, u kojoj je sada fazi Vaša tužba protiv direktora SIPA-e, a u kojoj proces po kojem Vas sumnjiče i dovode u vezu za navodne ratne zločine nad Srbima u Tešnju?

MEHMEDOVIĆ: Ja sam svoja saznanja stavio na raspolaganje onima koji se bave provođenjem zakona, a dalje to nije moj posao. Ratnog zločina u Tešnju, odgovorno tvrdim, nije bilo, jer ono za šta se mene tereti je presuđena stvar i potvrđena presudom Vrhovnog suda RBiH te stoga nema govora o bilo kakvom ratnom zločinu nad Srbima u Tešnju. Ja sam svoj odnos kao načelnik policije prema građanima Tešnja -nebošnjacima pokazao na slučaju kada sam vlastitim tijelom zaštitio kako policajce tako i pritvorenike od odmazde.

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH je zaustavio set zakona koji su produkt sporazuma Dodik-Lagumdžija. Ko bi dobio, a ko izgubio, ako bi takvi zakoni bili usvojeni i implementirani? Zapravo, zašto su zaustavljeni?

 MEHMEDOVIĆ:  Ovim setom zakona dobivaju strane u Sporazumu Dodik-Lagumdžija. Dodik ovim setom zakona ruši snagu BiH, jača entitete, jača svoju političku poziciju u RS-u, a s druge strane Lagumdžija je zadovoljan ostankom na poziciji ministra vanjskih poslova kao i njegovi sateliti. A najviše gubi ipak narod BiH.

Kakav se rasplet realno može očekivati po pitanju tih zakona?

 MEHMEDOVIĆ: Rasplet može biti u više pravaca: blokadom Kluba Bošnjaka što je veoma nepopularno u politici, čime bi se izbjeglo donošenje ovih zakona, zahtjevom Kluba Bošnjaka za ocjenom ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa što može biti i pozitivno i negativno rješenje, a treći pravac je da Klub Bošnjaka pristane na usvajanje ovog seta zakona čime bi se nanijela ogromna šteta kako BiH tako i njenim građanima.

Šta Bošnjaci, posebno mi, koji živimo izvan domovine, a nije nas malo, mogu očekivati od skorog popisa stanovništa po ovakvom Zakonu o popisu koji je usvojen?

 MEHMEDOVIĆ: Zakon o popisu ovakav kakav jeste, je rezultat političkog kompromisa i nije najbolje rješenje za BiH, ali podzakonski i provedbeni akti koje usvaja Vijeće ministara i Agencija za statistiku i ostali faktori koji su u lancu provedbe ovog zakona mogu biti pogubni za BiH, Bošnjake i naravno za vas koji živite izvan domovine, jer kako sada stvari stoje, vi koji živite više od jedne godine van BiH, ne ulazite u popisne veličine, što znači da je veoma važno da u popisnom listu, obavezno stoji da ne boravite izvan BiH u kontinuitetu duže od 12 mjeseci, a naravno Bošnjaci smo po nacionalnosti, govorimo bosanskim jezikom i oni koji pripadaju islamskoj vjeri da to izričito i napišu. Nesporna je činjenica da nam je državljanstvo BiH.

Ovo su najosnovnije stvari o kojima svako od nas mora da vodi računa prilikom popisivanja popisnog lista, jer će biti, očekivati je, i popisivača koji će nastojati da umanje značaj onih koji BiH smatraju svojom domovinom.

Nakon serije katastrofalno loših političkih poteza rejting SDP-a strmoglavo pada. Analogno tome, rejting Vaše stranke raste. Jeste li vi u SDA sretni zbog toga i jeste li Vi lično sretni?

 MEHMEDOVIĆ: Nisam sretan zbog ove činjenice da rejting SDA raste zbog katastrofalne politike SDP-a. Bio bih sretniji da rejting SDA manje raste, a da rejting BiH snažno raste kako na međunarodnom planu-euroatlantskim integracijama tako i na unutarnjem planu, da se prilike u BiH drastično mijenjaju u pozitivnom smijeru, ali nažalost nije tako, te stoga je očekivati na sljedećim izborima kada do njih dođe, potpuni politički fijasko SDP-a i njegovih satelita, ali to nije dobro za BiH, jer socijaldemokratija kao opcija treba BiH, da kao što stoji u njihovom nazivu brine o socio-ekonomskoj situaciji građana BiH, socijalnoj pravdi itd., ali BiH ne treba komunizam tipa Zlatka Lagumdžije koji je po ocjeni većine političkih analitičara uništio SDP svojom bahatošću i diktaturom.

SDA zbog ovakvog stanja na političkoj sceni u BiH ima šansu da značajno pobijedi na izborima, ali se postavlja ozbiljno pitanje sa kojim partnerima i na kojoj političkoj platformi da pravi parlamentarnu većinu u budućnosti. Na ovo pitanje još niko nema odgovora, osim predviđanja.

Da li je stranka kojoj pripadate zrela da bude reformirana i ako jeste, u kom pogledu je eventualno treba reformirati?

MEHMEDOVIĆ: Naravno da i SDA treba značajnu reformu. SDA je sve do ove godine imala unutarnji demokratski kapacitet kroz otvorene unutarstranačke izbore. Pokazali smo mali umor, ali mislim da se u ovakvom ukupnom okruženju i to može razumjeti. Ipak, SDA je politička stranka sa velikim iskustvom, sa velikim brojem kadrova, ali mislim da je došlo vrijeme da se kroz reformu SDA ojača kičma BiH, da se ojača politička grupacija koja bi okupila probosanski blok. Na te sam stvari ukazivao i prije. Međutim, očigledno je da nisam naišao na razumijevanje, ali se nadam da će ova mlađa generacija, koja navire i koja razumije o čemu govorim, inicirati unutarnje preslaganje u Partiji, sa mnom ili bez mene. To je neminovnost, ako hoćemo ojačati državu Bosnu i Hercegovinu. Ja sam spreman biti zadnji u redu u jednoj dobroj ekipi, i to sam već govorio.

Da li ćete se kandidirati za predsjednika SDA na slijedećem Kongresu Stranke i koje bi bile temeljne odrednice Vašeg programa na osnovu kojeg biste se eventualno kandidirali?

 MEHMEDOVIĆ: S obzirom da je vrijeme održavanja kongresa vrlo neizvjesno iz razloga postojanja mogućnosti odgađanja općih izbora od strane sadašnje vlasti (za što bi dobili podršku međunarodne zajednice) što Lagumdžija i Dodik snažno podržavaju da ostanu što duže u vlasti. Ovo smatram pogubnim i vrlo opasnim po budućnost BiH jer građani jedva čekaju da se dese promjene u BiH ka boljem. Shodno tome i kandidiranje bilo koga za predsjednika SDA je preuranjena teza iz navedenih razloga.

 U BiH postoji još uvijek snažan antibosanski politički blok. Šta je sa probosanskim? Vidite li ga u nekom bliskom vremenu? Vidite li, zapravo, izlazak BiH iz ove političke, ustavno-pravne i socijalne agonije?

MEHMEDOVIĆ: Probosanski politički blok je postojao ranijih godina dok SDP nije postao politička snaga vodilja u BiH jer se snažno opiru i pomisli da zastupaju bosnjačke političke interese na bilo kojem nivou, a antibosanski političari poistovjećuju probosansku i probošnjačku političku opciju te na taj način svaki pokušaj stvaranja bosanskog političkog bića smatraju nacionalnom politikom u Bošnjaka i uključuju sve mehanizme na njenom rušenju. Druga nevolja koja ide u prilog tome je loša komunikacija između političkih lidera koji zarad sitnih političkih interesa ne mogu ni zajednički sastanak da održe, a kamo li da odrede minimum bosanskog političkog interesa. Stoga je očekivati da ukoliko SDA (ili neka slična politička opcija) bude snaga vodilja nakon sljedećih općih izbora, da će probosanski politički blok ojačati.

 (RAZGOVOR VODIO: Bedrudin GUŠIĆ)

photo 1.JPG

Proudly powered by WordPress