Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Koliko iznose direktorske plaće u FBiH

plate guzonjaNakon što je direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš za govornicom Federalnog parlamenta, demantirajući navode medija o tome da ima astronomsku plaću, pojasnio da njegova mjesečna neto primanja iznose tek 6.600 KM, “Dnevni avaz” je istražio koliko iznose plaće drugih direktora federalnih institucija i javnih preduzeća.

Saglasnost ministra

Direktor Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović u izjavi za “Avaz” rekao je da ne krije visinu svoje plaće, a ona, prema njegovim riječima, iznosi nešto više od 6.000 KM.

– Koeficijent moje plaće je 3,5, koji se množi s prosječnom plaćom u Razvojnoj banci, a koja iznosi nešto više od 1.500 KM. Zakon kaže da plaća direktora banke ne smije iznositi više od pet prosječnih neto plaća isplaćenih u ovoj instituciji – kaže Džaferović.

Prema zakonu, plaća direktora institucija i javnih preduzeća ne može biti veća od pet prosječnih neto plaća isplaćenih u FBiH u prethodna tri mjeseca. Prosječna neto plaća u FBiH u tom periodu iznosila je 837 KM. Odredba se ne primjenjuje na direktore Agencije za bankarstvo, Razvojne banke i Regulatorne komisije za električnu energiju FBiH.

Direktor Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić tvrdi da mu je plaća u okviru zakona. Nevoljko je priznao da ona iznosi četiri isplaćene prosječne plaće u FBiH, odnosno blizu 3.400 KM. To je, inače, desetak prosječnih penzija isplaćenih u augustu.

Nedžad Rešidbegović, direktor “BH Telecoma”, jedne od najprofitabilnijih državnih kompanija u FBiH, u izjavi za naš list prvo nije htio otkriti iznos svoje plaće, no, na naše insistiranje, rekao je da ona iznosi pet prosječnih neto plaća u FBiH, odnosno 4.185 KM.

Određen koeficijent

– Ministar je dao saglasnost na naš pravilnik o plaćama i meni kao direktoru najuspješnijeg preduzeća odobrio mjesečna primanja od pet prosječnih plaća – kaže Rešidbegović.

Iako su neki mediji objavili da direktori mostarske i sarajevske elektroprivrede Nikola Krešić i Elvedin Grabovica imaju mjesečne plaće od po 6.000 KM, što bi bilo van okvira zakona, prvi čovjek EPBiH za “Avaz” ističe da njegova plaća ne prelazi iznos od 4.185 KM, odnosno pet prosječnih plaća u FBiH. Krešić jučer nije odgovarao na naše pozive.

Generalni direktor HT-a Mostar Stipe Prlić kaže za naš list da mu je određen koeficijent od 4,9, što znači da mu mjesečna plaća iznosi nešto više do 4.100 KM. Prlić kaže da mu mjesečna primanja iznose nešto manje od maksimuma koji mu je Vlada FBiH odredila.

Čengić nezadovoljan  

Direktor “Energoinvesta” Enes Čengić rekao nam je da koeficijent za njegovu plaću iznosi 4,5, što znači da mu plaća iznosi 3.766 KM. No, tvrdi da je kao direktor “Energoinvesta” dvostruko manje zarađivao nego dok je radio u “Siemensu”. Otkrio nam je da “Energoinvestovi” inžinjeri koji rade u inozemstvu mjesečno dobivaju i 7.000 KM!

Čengić:  Plaća 3.766 KM je smiješna   

– Smiješno je da mi upravljamo projektima vrijednim i 400 miliona eura, a da su nam plaće ovolike. Ne postoji korelacija između dobrog poslovanja i plaće. Svakako, u odnosu na to koliko ljudi u BiH zarađuju, naše plaće nisu loše, ali u odnosu na to koliko se radi, jesu! Ja nemam najvišu plaću u firmi – kazao nam je Čengić.

Avaz/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress