Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kurs iz javnih finansija

kim jong ilZamjeralo se Munibu Alibegoviću na njegovoj samodopadnosti, izražavanju u prvom licu jednine (“Ja kao načelnik…”), sujeti, egocentrizmu… Naivno je visočki puk pomislio koncem 2012. godine nakon lokalnih izbora da je taj vid despotizma i načina upravljanja lokalnom zajednicom iza nas. Svaka naredna sjednica OV Visoko pokazuje i ukazuje da je načelnik Alibegović, kakav god da je bio, u poređenju sa novim “demokratskim” snagama zapravo bio i skroman čovjek.

Jedanaesta sjednica OV Visoko samo je jedna u nizu koja je pokazala svu nekulturu, samovolju, bezobrazluk i politički diletantizam onih koji bi kao trebali biti predstavnici interesa građana. Obnašanje javne funkcije sa sobom nosi i određenu odgovornost, posebno se to odnosi na one koji su dio izvršne vlasti sa odličnim i redovnim platama na račun poreznih obveznika. Vrsta samodopadnosti i egocentrizma te umišljenosti u stručnost određenih oblasti bez valjanog i utemeljenog referentnog pokazatelja svakog normalnog već tjera na povraćanje po tv ekranu dok gleda odgođeni snimak vijećničkog naprđivanja uz svesrdnu pomoć izvršne vlasti putem lokalne TV Visoko.

Javna funkcija sa sobom nosi i javnu odgovornost, oni koji žive na račun poreznih obveznika trebaju znati živjeti i nositi se i sa javnom kritikom njihovog rada, ako nisu spremni na to, ne trebaju biti to što umišljaju sebi da jesu. Najnoviji primjer totalne dezorijentisanosti i sljepila usljed naglašene sujete i skromnije političke pameti bilježimo na jednom od primjera sa posljednje sjednice OV Visoko.

Naime, vijećnik Dalibor Tomičić (SDP) u prvom navratu se javio za diskusiju i postavio pitanje za utrošak budžetskih sredstava, nakon čega mu je ironično i sarkastično pojašnjeno kao da je u prvom razredu osnovne škole da budžet ima prihodovnu i rashodovnu stranu i da se ne može trošiti ono što prethodno nije u prihodovnoj strani. Nakon toga Tomičić ponovo izlazi za govornicu u drugom dijelu diskusije i postavlja pitanje kako je potrošeno 100.000 KM koje nisu evidentirane u rashodovnoj strani. Odgovor je dobio od načelnice općine Visoko koja je po vlastitom ubjeđenju vrsni ekonomista i nerijetko dijeli lekcije iz te oblasti za govornicom OV Visoko. U isčekivanju pametnog i stručnog elaborata kako se to potroši 100.000 KM, a da prethodno ne zadovoljava formulu iz prvog navedenog primjera, uslijedio je dubokoumni odgovor kako načelnica nije raspoložena da daje kurseve iz “javnih finansija”, i da o tome mogu porazgovarati nakon sjednice!?!?

Možda je vijećnik SDP-a svjesno provocirao znajući da su te pare dio priče o Visokogasu i Energoinvestu, možda je htio da politički profitira i ukaže na jednopartijski sistem vladanja Općinom, što bi trebalo biti puno bliže partiji iz koje on dalazi, možda zaista nema pojma o ekonomiji i javnim finansijama. Ali način na koji javnost dobija odgovore na postavljena vijećnička pitanja je zaista infantilan da ne kažemo jalijaški. Načelnica je imala najmanje 3.500 razloga u netu da javnosti odgovori na postavljeno pitanje, suprotno arogantnom dijeljenju lekcija iz oblasti javnih finansija čija je učinkovitost i transparentnost “demokratski” oslikana u amaterskoj raspodjeli 170.000 KM podobnim sportskim klubovima, kolektivima i projektima.

Sad smo svi mi kao glupi i nedorasli i nemamo pojma šta je to trezorsko poslovanje, javne finansije, ekonomija, budžet i pametni su samo oni koji treba da u svom interesu potroše 8,5 miliona KM realnog budžeta Općine Visoko koji bi trebao biti budžet svih nas, a ne samo podobnih. Toliko smo glupi da se ne smije ni pitati kako se to potroši 100.000 KM, a ako nas već to zanima kao trebamo svi ići na neke privatne kurseve? Kad je već tako, zašto onda imamo vas i zašto imate tako bezobrazno velike plate za visočki standard? 

Šta to vi sebi umišljate? Oni na koje se ugledate u Turskoj tako se ne ponašaju, neodgovornost i potreba da vas se nazor voli i poštuje puno je bliža političkom uređenju i trezorskom poslovanju u Sjevernoj Koreji, možda da se pobratimo sa nekim gradom iz te “bratske” zemlje, pa nam i Denis Rodman dođe u paketu?

 

Proudly powered by WordPress