Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Koga je SIPA prisluškivala zbog slučaja Mehmedović?

prisluskivanjeDirektor SIPA-e Goran Zubac tvrdi da je u okviru istrage protiv državnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića uočio i brojeve telefona čije vlasnike ne mogu otkriti, a koji su komunicirali sa Mehmedovićem. Među navedenim brojevima je broj centrale redakcija Oslobođenja i Dana, što direktno potvrđuje da su djelatnici SIPA-e po naređenju prisluškivali razgovore novinara. Dok Zubac navodi u dopisu da je sve rađeno po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, novinari tvrde drugačije.

Naredbu je izdao Zubac, kaže Dženana Karup-Druško, v.d. glavna i odgovorna urednica Dana i dodaje da “problem jeste u tome što je u naredbi čista podvala – on tvrdi da se radi o korisniku mobilnog telefona čiji se identitet ne može utvrditi jer je pod zabranom, a radi se o fiksnom telefonu, broju centrale Oslobođenja i Dana”.

“Mislim da je temeljni problem pristajanje ne samo vlasti nego i međunarodne zajednice na to da se od svih državnih institucija prave privatne prćije pojedinaca. Eklatantan primjer je Goran Zubac”, kaže Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.

U SIPA-i negiraju tvrdnje i dokaze o prisluškivanju.

“Državna agencija za istrage i zaštitu nikada nije provodila mjere koje se odnosena realiziranje posebne istražnje radnje nadzora i tehničkog snimanja telekomunikacija prema brojevima čiji su korisnici novinari ili novinarske agencije Oslobođenje i Dani niti je Zubac uputio takav zahtijev prema Tužilaštvu BiH”, izjavila je Kristina Jozić, policijska službenica SIPA-e.

Za precizne infromacije nadležni u SIPA-i upućuju na Tužilaštvo BiH, u Tužilaštvu tvrde da nikada nisu izdali nalog za prisluškivanje novinara. I sve u krug, kao i prije skoro pola godine, kada je na meti prisluškivanja bio urednik Federalne televizije, tada u okviru slučaja Budimir.

“Mi smo u prethodnom slučaju tražili odgovore od sigurnosnih agencija i Tužilaštva BiH. Od OSA-e nikada nismo dobili odgovor, a ono što smo dobili od Tužilaštva i SIPA-e ne opravdava njihov postupak”, kazala je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari.

Poslije prisluškivanja, na red dolaze hapšenja i ucjene novinara, a sve s ciljem kreiranja društvne stvarnosti po volji političkih lidera na vlasti. Do kada, ko zna?                                   

federalna.ba/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress