Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li su na pomolu nove koalicije u Općinskom vijeću Visoko

pohlepaPolitička scena u Visokom iz dana u dan postaje sve interesantnija i zanimljivija. Nažalost ona nije interesantna i zanimljiva zbog  novih inicijativa, projekata i investicija koje bi dale nadu u bolje sutra stanovnicima općine Visoko. Visočka politička scena postaje interesantna i zanimljiva samo zbog političkih previranja kako onih unutarstranačkih tako i onih međustranačkih.

Naime, ako je suditi po kuloarskim pričama koje dolaze iz različitih stranačkih jazbina na našoj političkoj sceni,  u visočkom teatru zvanom Općinsko vijeće nema više nedodirljivih i sigurnih ručica, odnosno klimoglavaca koji će na svaku zapovijed samozvanih lidera i reformatora klimati glavom i slijepo podržavati unaprijed dogovorene odluke, iza kojih se uglavnom krije ostvarenje nekih ličnih ambicija i hirova, a sve naravno preko općinske hazne, koju svi punimo.

Ako zaista dođe do određenih turbulecija u Općinskom vijeću, a što je sve izvjesnije, to će samo biti novina za one neupućene i one koji su povjerovali silnim predizbornim obečanjima partije koja je kolovođa općinske vlasti, koja definitivno nema kapacitet i znanje da vodi jednu zajednicu.

Puno su toga reformatori obećali što svojim kadrovima što koalicionim partnerima od kojih im zavisi većini u Općinskom vijeću, a malo toga su ispunili, te je zbog toga i za očekivati da počne pucanje po šavovima. Narodskim rječnikom rečeno „bara mala, a puno krokodila“, a svi konačno shvatili da se ne mogu namiriti.

Jedan dio svojih predizbornih neispunjenih obećanja vlast nastoji kompenzirati sadakom koju aktuelna vlast uspijeva isprositi od braće Turaka. Nažalost, a u skladu sa našim starim Bošnjačkim obićajima i podjela te sadake ide na preporuku ručica, koje bi u budućnosti, ako to zatreba za izglasavanje određenih odluka u Općinskom vijeću mogle biti prevaga u korist onih koji su isprosili sadaku i koji nas napraviše prosjecima, a poželjno bi bilo da to budu nezavisne ručice, nezavisnih klubova koje „ne pripadaju“ vladajućoj koaliciji, kako bi vlast još ispala i demokratska jer je podržavaju i opozicionari, ako toga u Visokom još i ima.  

Činjenica da nema više sigurnih ručica i sugurnih klimoglavaca svakako otvara prostor drugim političkim mešeterima koji sjede u Općinskom vijeću da iskoriste tu poziciju, pa da se po ko zna koji put približe skutama aktuelne vlasti ne bili šta očišarili i tako sačuvali i onako poljuljano povjerenje kod svojih birača kojima su naobećavali sve i svašta samo da se glase za njih. U situaciji kada su ručice upitne ne smijemo isključiti ni mogućnost novih koaliranja i dogovora i to po direktivama iz vrhova stranki, a što bi lokalni lideri morali provesti u djelo.  

Ukoliko zaista dođe do stvaranja novih koalicija da li zvaničnih ili ne zvaničnih, budući koalicioni partneri ne smiju zaboraviti da je svaka koalicija sastvaljena radi zadovoljavanja ličnih interesa, a ne radi općeg dobra i napretka zajednice osuđena na propast prije ili kasnije.

Proudly powered by WordPress