Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ekipa BHT1 posjetila je Podzemni labirint Ravne

semirosmanagichrU subotu 19. oktobra 2013. ekipa Javnog servisa televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) posjetila je Podzemni labirint Ravne. Ekipu je predvodio Tarik Helić, autor slogana “Svako dobro” i urednik emisije “Dobro jutro” koja se prikazuje na federalnoj i državnoj televiziji. Televizijsku ekipu je dočekao voditelj projekta istraživanja bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić koji je u razgovoru sa Tarikom Helićem istakao naučna dostignuća u ovoj godini, te pozitivne aspekte koji ovaj projekt donosi: turistički, istraživački, volonterski i ljekoviti. Snimljeni su kadrovi unutar prahistorijskih tunela, a članovi ekipe su ostali pozitivno iznenađeni značajem ovog otkrića i njegovim pozivitnim posljedicama za BiH.

Turisti i dalje pristižu

Mada je druga polovina oktobra, turisti i dalje dolaze u posjetu bosanskim piramidama i prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne. Među posjetiocima su i stalni organizatori turističkih tura iz Njemačke, Elena i Viktor. Oni su organizovali konferenciju u Wurtburgu na kojoj je učestvovao dr. Osmanagić u septembru 2013. Ovaj put doveli su grupu od devet gostiju i ostaju sedam dana u posjeti svim lokacijama u Visokom.

  • Izgradnja objekta u Visokom
  • Međunarodna neprofitna akademija HUESA, sa sjedištem u Melburnu (Australija) odlučila je da kupi zemljište i napravi objekat u koji će dolaziti njeni članovi tokom godine. Zemljište je kupljeno u blizini Bosanske piramide Sunca. Lider organizacije medicinski doktor Lady Teresa se sastala sa voditeljem projekta istraživanja bosanskih piramida dr. Semirom Osmanagićem, koji ih je vodio lokacijama na kojima istražuje Fondacija. Nakon prve posjete članovi Akademije su odlučili da umjesto tri dana ostanu 14 dana i tom prilikom su pozvali i ostale članove koji žive u Japanu, Vijetnamu, Portugalu, Brazilu, Kanadi, Holandiji, Makedoniji, Srbiji, Njemačkoj i drugim zemljama da im se pridruže. U jednom momentu ih je bilo više od 120 u Visokom. Čitav projekt te energije bosanskih piramida i Podzemnog labirinta Ravne su im se do te mjere svidjeli da su odlučili da kupe zemlju u Visokom i tu naprave radne prostorije kako bi članovi iz čitavog svijeta mogli dolaziti u posjetu piramidama. Na ovaj način Fondacija doprinosi da se održava imidž Visokog kao otvorene, kosmopolitske sredine.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress