Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dženana Čerimić Udruženja Humanost Zenica

dzenana cermicPoštovani,

Obraćam Vam se ispred Udruženja Humanost Zenica koje je nosilac implementacije projekta „Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom“, a u vezi članka koji ste objavili na svojoj stranici 14.10.2013. godine. S obzirom da neke od navedenih „informacija“ koje ste, kako pišete, „nezvanično“ saznali, nisu tačne, zamoliću Vas da korigujete neke od svojih navoda.

Naime, Dnevni centar Visoko je zajednički projekt Vlade Zenicko-dobojskog kantona, općina Kakanj, Visoko, Breza, Vareš i Olovo i Udruženja Humanost Zenica. Zbog niza poteskoća koje su se pojavile prilikom izgradnje objekta i njegovog priključivanja na postojeću infrastrukturu Dnevni centar je tek polovinom marta dobio upotrebnu dozvolu i umjesto u januaru tek je 18. marta otvorio svoja vrata za korisnike. Do početka rada sa korisnicima tim Dnevnog centra je vršio pripreme za rad u vidu prikupljanja informacija o potencijalnim korisnicima i terenskog rada (posjete centrima za socijalni rad, kućne posjete porodicama djece s posebnim potrebama). Korisnicima su se usluge pružale do kraja juna kada je nastupio raspust kao i u redovnom školskom sistemu. Međutim, zbog nepovoljnog stanja u kantonalnom i općinskim budžetima i neizmirivanja ili neredovnog izmirivanja ugovorom preuzetih obaveza od strane ZDK i općina Centar sve do danas nije počeo ponovo sa radom. Zaposlenicima je isplaćena plata sa doprinosima i porezima za mjesec mart, dok za ostali period nije iz prethodno navedenih razloga.

Što se tiče strana koje su se ugovorom obavezele da će finansirati rad Dnevnog centra, svoje obaveze su dosad djelimično izmirili samo Zeničko-dobojski kanton koji je dosad uplatio tri mjesečne rate, dok je Općina Kakanj uplatila dvije rate te je snosila troškove mjesečnih karata za 7 odraslih korisnika iz Kaknja koji su sredstvima javnog prijevoza svakodnevno dolazili u Dnevni centar Visoko.

Račun Udruženja Humanost jeste blokiran zbog jednog radnog spora cije se rješenje očekuje do kraja oktobra kada bi i račun trebao biti ponovo odblokiran. Ukoliko općine i Kanton počnu izmirivati svoje obaveze prema ovom projektu, rad Dnevnog centra će biti nastavljen u relativno kratkom vremenskom periodu za što se Udruženje Humanost bori svim silama uz veliku podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona.

S poštovanjem,

Dženana Čerimić

Proudly powered by WordPress