Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kraljevska Pohvalnica za Pašagu Mataradžiju za izloženo voće na izložbi u Visokom 1928. godine

kralj2 KopirajNakon završenog devetog po redu sajma „Jesen u Visokom“, od čuvenog profesora matematike Fuada Šečerovića smo dobili tri zaista zanimljiva historijska dokumenta, koji govore kako je tradicija sajmova, odnosno izložbi poljoprivrednih proizvoda u Visokom, stara gotovo devedeset godina. Nakon nastanka Kraljevine Jugoslavije 1918. godine, Visočanin Pašaga Mataradžija je boravio kao zvanica na kraljevskom dvoru Kralja Aleksandra I u Beogradu, a pretpostavka je da je upravo prilikom tog boravka 1922. godine lobirao da Visoko dobije organizaciju izložbe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Pašaga Mataradžija je bio visočki trgovac, a ujedno se bavio proizvodnjom i trgovinom voćem. Posjedavao je ogroman voćnjak koji se nalazio u naselju Rosulje i na kojem je kasnije izgrađeno stotinu kuća. 1928. godine Pašaga je odlikovan Pohvalnicom Njegovog veličanstva Kralja Aleksandra Prvog i Srpskog poljoprivrednog društva iz Beograda. U Pohvalnici piše:

„Pod najvišom zaštitom Njegovog veličanstva Kralja Aleksandra Prvog, Srpsko poljoprivredno društvo odlikuje ovom POHVALNICOM gospodina Pašagu Mataradžiju iz Visokog, sreza visočkog, oblasti sarajevske, za izloženo voće na izložbi priređenoj od 7. do 9. oktobra 1928. godine u Visokom, a po oceni i jednoglasnoj odluci Ocenjivačkog Suda broj 337.

7. oktobra 1928. godine u Beogradu“

U prilogu teksta vam donosimo izgled kraljevske propusnice za dolazak na kraljevski dvor koja je izdata 1922. godine na ime Pašaga Mataradžija, te Pohvalnicu iz 1928. godine, do kojih smo došli upravo zahvaljujući profesoru Šečeroviću.

kralj1 Kopirajkralj Kopiraj

Proudly powered by WordPress