Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upozorenje vlastima i poruka patriotama

25 novembarPrije svega želim da svim građanima BiH zaželim hairli i sretan 25. novembar, sa željom da idući dočekamo u boljem društveno-političkom okruženju u odnosu na ovo današnje. Nemam namjeru da nas podsjećam na događaje koji su se desili 25. novembra, niti da obrazlažem značaj ovog datuma za našu domovinu, ali imam potrebu da na ovaj dan posebno upozorim i podsjetim naše aktuelne vlastodršće koji su preuzeli breme vlasti, a usput i sve one koji na nekim budućim izborima imaju aspiracije da se nađu u vlasti da smo skupo platili svoju neovisnost, slobodu i ovo što se danas državom zove. Za one koji su to zaboravili ili možda nisu bili ovdje s nama, ili su pak bili ovdje, ali su svoje ratne dane provodili po podrumima i u šatorima na obalama naših rijeka i riječica, udaljenim od ratne linije, da je sloboda i neovisnost plaćena našim životima, djelovima tijela, uništenim ognjištima, rasturenim porodicama i slično.

Stoga, nema niko danas pravo, da se igra politike, niti da se igra i kocka sa državom. Država je svetinja, nije i ne može biti privatna, ne može i nesmije biti sredstvo za zadovljavanje lićnih i beznačajnih hirova pojedinaca, to ne smijemo dozvoliti, ako mislimo imati bilo kakvu državu.

Ne smijemo dozvoliti da nam se od državnih institucija i organa prave privatne prčije, u koje će se zapošljavati i uhljebljavati podobni umjesto sposobnih.

Mi još vapimo za državom koja će pojedincu pružiti sigurnost i zaštitu, obezbijediti kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kvalitetan obrazovni sistem, država koja će obezbijediti svima jednokost pred zakonom, država koja će rješavati probleme građana, a ne proizvoditi nove, državom u kojoj će biti zaštićena elementarna ljudska prava koja pripadaju svakom pojedincu, u kojoj će se cijeniti znanje i stručnost, država koje će obezbijediti ambijent u kojem će doći do  izražaja naša inovativnost i poduzetnost.

Također želim da ovaj 25. novembar iskoristim i uputim poruku svim istinskim patriotama koji su ovu državu odbranili, koji su ovoj državi samo davali, a nikad uzimali, da borba za državu još traje. Moraju se patriote koji nažalost spavaju svoj zimski san, izmoreni, dokazujući ovom bošnjačkom puku na prave vrijednosti i istinske patriote, probudit, ako misle dobro sebi, svojim porodicama i državi za koju su se borili.

Došlo je vrijeme je da se patriote počnu ponovo okupljati oko ideje koja se zove država, ali država u pravom smislu te riječi. Dakle, država u kojoj ćemo svi imati jednaka prava, država u kojoj će se cijeniti stručnost i znanje, a ne podobnost i pripadnost ovoj ili onoj političkoj opciji, država u kojoj ćemo moći slobodno iznijeti svoje mišljenje, a da za to ne snosimo konsekvence prilikom ostvarivanja Ustavom i drugim zakonima zagarantovanih prava, država u kojoj ćemo imati zdravstvenu zaštitu dostojnog čovjeka itd.

Ne smiju patriote dozvoliti da ih danas vode i predstavljaju ratni profiteri, pobjegulje, podrumaši i slični njima.

Sretno na putu okupljanja za bolje sutra.

Proudly powered by WordPress