Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reakcije na ilegalno odlaganje ostataka konjskog mesa u Visokom

nihad-fejzicKad životinjski skelet osvane u rijeci ili na livadi, pa i ako je još konjski, u zemlji u kojoj ne postoji nijedna registrirana klaonica konja, kao što je to jučerašnji slučaj iz naselja Moštre kod Visokog, to više nije „nesvakidašnji prizor” niti novina. Riječ je, naime, o drugom slučaju u Visokom u posljednjih dvadesetak dana!

Plutajući konjski skelet u rijeci Bosni, i to u naselju poznatom po proizvodnji suhomesnatih proizvoda, ponovo je izazvao sumnje u nelegalne klaonice konja te da konjsko meso završava u proizvodima od mesa deklariranog kao goveđe.

To je, međutim, još na nivou špekulacija, jer ni ovaj slučaj niko nije ispitao. Sudeći prema rezultatima našeg jučerašnjeg istraživanja, i neće.  

Kako je jučer inspektorima bio neradni dan, nismo uspjeli dobiti odgovor nadležnih iz inspekcijskih ureda. U Policijskoj stanici Visoko kazali su nam da nisu imali žalbi građana. U Agenciji za sigurnost hrane opet tvrde da nisu nadležni za ovakve slučajeve i uputili nas na Ured za veterinarstvo BiH.

U Uredu, pak, kažu da ne mogu komentirati konkretan primjer, a o strategiji zbrinjavanja klaoničkog otpada u BiH mogu govoriti tek danas. U međuvremenu je skelet odnijela rijeka.

Teško dokazivo

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH Nihad Fejzić kazao je za naš list da je teško dokazivo da skelet ima veze sa špekulacijama o nelegalnim klaonicama konja.

 – Ne kažem da možda nema nelegalnih klaonica konja, ali je to teško dokazivo. U BiH nemamo nijednu registriranu klaonicu konja pa bi po toj logici bilo pretenciozno zaključiti da je u pitanju klaonički otpad – kazao je prof. Fejzić.

Avaz/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress