Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

JKP “Gradska Groblja” odlaze u stečaj!

gradska grobljaUkoliko sutra na Kolegiju OV Visoko u 15.00 sati predsjednici klubova vijećnika usvoje dnevni red i predložene tačke naredne sjednice Općinskog vijeća Visoko, onda će se na narednoj sjednici vijećnici izjašnjavati o sudbini JKP “Gradska groblja” Visoko, ali kroz formu stečaja. Kako saznaje Visoko.co.ba 22. tačka Dnevnog reda bi trebala biti – Informacija o podnesenom zahtjevu direktora JKP “Gradska groblja” za pokretanje stečajnog postupka u JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko. Nosilac izrade: Služba za privredu, razvoj, budžet i finansije. 

Tako će nešto što je bilo politički nezamislivo svih ovih godina unazad, postati stvarnost. Vrlo je interesantno rečenički konstruisana ova tačka dnevnog reda sa posebnim naglaskom o “podnesenom zahtjevu direktora JKP Gradska groblja”. Najavom i početkom realizacije reforme javnog sektora od strane SDA u javnost su izašli podaci o problemima sa kojima se suočava ovo javno preduzeće, a evo nekoliko mjeseci kasnije nakon imenovanja novog Nadzornog odbora i žučnih rasparava na sjednicama OV Visoko dešava se i ovaj scenario koji je izgleda jedino realno, objektivno i pametno rješenje sa kojim su saglasni i predlagač i reformatori.

Ostaje jedino interesantno za analizirati kako je to svih prethodnih godina usvajan izvještaj o radu ovog javnog preduzeća kao i svih ostalih preduzeća, ako znamo da su tada vijećnici bili i glasali ZA upravo ovi koji danas misle drugačije. Pamtimo i druge slične situacije kao u slučaju Visokogasa i Veterinarske stanice. Očito je da se neke stvari i interesi mijenjaju, sve će to za sobom povući i posljedice, ali nećemo ništa prejudicirati, sačekat ćemo prvo da vidimo da li će Kolegij usvojiti ovaj prijedlog kao tačku dnevnog reda naredne sjednice, a nakon toga ćemo vidjeti i šta 25 vijećnika koje smo birali i koji se zovu zakonodavna vlast misle o tome.

Proudly powered by WordPress