Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Grafit i Bakir Hadžiomerović protiv brutalnosti turskog premijera

grafit istanbulsko proljeceOvih dana je na adresu DEPO Portala i muzičkog izdavača Sarajevodisk stigao video uradak bh. studenata iz Turske, koji su sa svojim tamošnjim kolegama napravili video spot koji je neka vrsta angažiranog komentara na događaje u Turskoj iz juna prošle godine. Spot je bio objavljen ljetos sa titlom na turski jezik na nezavisnim portalima u Turskoj, i to nesposredno nakon masovnih studentskih prosvijeda protiv vlasti Redzepa Tajipa Erdogana.

Zanimljivo je da su naši studenti i njihove kolege kao muzičku podlogu za ovaj spot koristili pjesmu „Istanbulsko proljeće“ koju je prošle godine objavila sarajevska grupa Grafit kao bonus pjesmu na svome albumu „Ploča“. Budući da je Bakir Hadžiomerović pjesmu napisao u vrijeme studentskih protesta na istanbulskom Trgu Taksim, u junu prošle godine i u vrijeme kada je Grafit privodio snimanje „Ploče“ kraju, ova numera nije bila dobro uvježbana. Kao gosti u pjesmi su na session svirci učestvovali evropski jazz prvak na pianu Sinan Alimanović, kontrabasista Dinko Šimunović, te ton majstor Željko–Skarić Pancho, koji je inače rado cijleu „Ploču“. Iako Grafit ovu pjesmu nije planirao kao oficijelni sing „Ploče”, pokazalo se da je ‘Istanbulsko proljeće’ zbog aktuelnosti teksta i prijateljskih tursko-bosansko-hercegovačkih veza, još ljetos postao njihov prvi singl u inostranstvu, gdje je bio jedna od omiljenih pjesama među opozicionarima Erdoganovog režima u Turskoj.  

Upravo u posljednjoj rečenici u e-mailu koji je DEPO Portal dobio iz Istanbula, zatraženo da se, kao odgovor na današnje molitve u Sarajevu za spas Erdogana, u BiH objavi spot koji je prije nekoliko mjeseci govorio, kako kažu, o brutalnosti vladanja turskog premijera. 

Pokušali smo o svemu dobiti komentar i Bakira Hadžiomerovića, no on je samo kratko izjavio da nikada ne komentariše vlastite stihove i muziku benda u kojem svira.

– Ko hoće, neka sluša. Ako im se sviđa, sretni smo, a ko im se ne sviđa, neka promjene stanicu i slušaju nešto drugo, rekao je Bakir Hadžiomerović za DEPO Portal

Depo.ba/Visoko.co.ba

{youtube}No6ZRnmZJV8{/youtube}

 

Proudly powered by WordPress