Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Osumnjičeni Hećo, Branković i Bušatlić

Heco brankovicTužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu u predmetu koji se odnosi na dokapitalizaciju sarajevskog “Energopetrola”, saznaje “Dnevni avaz”. Ovo nam je potvrđeno u Tužilaštvu KS, ali zbog detalje istrage nisu smjeli otkrivati više detalja.

Policijski izvještaj

Istraga je, kako saznajemo, pokrenuta na osnovu izvještaja Finansijske policije FBiH i prijave grupe “Energopetrolovih” dioničara, i to nakon sedam godina, koliko je ovaj predmet držan u ladicama Tužilaštva KS.

Prodaja sarajevskog “Energopetrola” hrvatsko-mađarskom konzorciju INA-MOL ubraja se u red najlošijih poslovnih poteza poslijeratne vlasti u BiH. Tadašnju Vladu FBiH činili su SDA, Stranka za BiH i HDZ BiH.

Kako nezvanično saznajemo, istraga je pokrenuta protiv bivših rukovodilaca Vlade FBiH, među kojima su bivši premijer FBiH i ministar energije, rudarstva i industrije Nedžad Branković (SDA) i Vahid Hećo (SBiH), zatim bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Rešad Žutić, bivši direktor “Energopetrola” Namik Bušatlić te Kasema Ćatović, službenica u Vladi FBiH.

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da su navedene osobe, tačnije Branković i Hećo, osim sumnje da su učestvovali u štetnoj privatizaciji “Energopetrola”, odgovorni i za nestanak bankovnih garancija koje je konzorcij INA-MOL dao Vladi FBiH za ispunjenje svog dijela ugovora.

Naftni lobiji

Riječ je o garancijama vrijednim oko 35 miliona maraka koje su, kako nam potvrđeno iz više izvora, naprosto nestale iz sefa Vlade FBiH u vrijeme mandata premijera Brankovića.  – Garancije su preko noći nestale i od tada im se gubi svaki trag. Ovo je priča u koju su umiješane desetine osoba, od advokata do naftnog lobija koji je pokušao sve prikriti. Pitanje je zašto garancija nikada nije aktivirana – tvrdi naš izvor.

Zašto šuti Nikšićeva vlada?

Indikativno je i da Vlada FBiH, s premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) na čelu, nije reagirala na ovu informaciju. – To je sada veliko pitanje. INA-MOL traži arbitražu. Tvrde da su prevareni. S druge strane, Vlada je morala znati da ove bankovne garancije INA MOL-a nikada nisu aktivirane. Zbog čega su to svi krili? To mora Tužilaštvo KS ispitati – kaže naš sagovornik blizak Vladi FBiH.

Avaz.ba/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress