Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dodjela priznanja Semiru Osmanagiću

semir osmanagic11U Zenici je 30. decembra održana svečanost povodom dvadesete godišnjice postojanja Foruma građana Zenica. Svečana akademija i uručivanje priznanja je upriličeno u velikoj dvorani Bosanskog narodnog pozorišta, a voditelj svečanosti je bio direktor ove institucije Hazim Begagić.
 
Za počasne članove Foruma izabrani su glumac i TV voditelj Tarik Filipović iz Zagreba te autor, istraživač i pronalazač bosanskih piramida prof. dr. Semir Osmanagić. U objašnjenju se navodi da im se ovo priznanje uručuje “zbog posebnih zasluga u pozitivnoj promociji Zenice, Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine u inostranstvu”.
 

BUGARI I MAĐARI ZAKLJUČILI SEZONU U VISOKOM

Tri autobusa puna turista iz Bugarske zaključili su turističku sezonu 2013. godine na arheološkim lokacijama na kojima radi Fondacija “Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca”. Riječ je o posjetiocima koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu, ali su izrazili želju da posjete Podzemni labirint Ravne. Akreditovani vodiči Fondacije su spremno dočekali goste pokazujući im atraktivnu prahistorijsku mrežu tunela i prostorija ispod piramida.

Na taj način je premašen broj od hiljadu gostiju iz Bugarske u toku 2013. Podsjećamo da je u proljeće 2013. osnivač Fondacije dr. Semir Osmanagić održao seriju predavanja u Sofiji, Plovidvu i Šumenu, dao intervjue vodećim nacionalnim televizijskim i radio stanicama, te dnevnicima i magazinima. Rezultati su došli brzo i Visoko je uvršteno kao nezaobialzna lokacija u programima turističkih agencija ove članice Europske unije. U 2014. je planirana nova posjeta Osmanagića Bugarskoj s predavanjima u Sofiji, Burgasu i Varni te novi medijski nastupi.

I po hladnom i maglovitom vremenu, grupe turista iz Mađarske našle su svoj put do Podzemnog labirinta Ravne u Visokom. Osamdeset gostiju je u nedjelju 29. decembra 2013. došlo u Bosnu i Herecegovinu da dočeka Novu 2014. godinu. Na svom putu ka krajnjem odredištu, Sarajevu, došli su u posjet misterizonim tunelima ispod piramida.

Fondacija ih je spremno dočekala s šest vodiča koji su goste iz Mađarske proveli kroz prahistorijsku mrežu tunela i prostorija. Ovo je bila posljednja grupa za ovu godinu iz Mađarske, zemlje iz koje nam dolaze najvjerniji pratioci događanja u Bosanskoj dolini piramida.

Proudly powered by WordPress