Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Francuzi na Kraljevcu

francuzi-u-visokomSlučajno ili ne; ali dogodilo se tačno na sedmogodišnjicu od formiranja Rukometnog kluba ”Bosna” Visoko – 19. februara 1961.

RK ”Bosna”, u to vrijeme jedan od najperspektivnijih rukometnih kolektiva u Jugoslaviji, ugostio je rukometnu selekciju Univerziteta iz Lila (Francuska).

Tadašnji Upravni odbor sa Acom Mirićem, Slobodanom Vasiljevićem, Fuadom Salihbegovićem, Duškom Malićem i ostalim imao je snage i znanja dovesti goste u Visoko.

Mnogi se i danas sjećaju zbivanja tih februarskih dana u našem gradu: iščekivanje, znatiželja, ugođaj, spektakl!

Ne zaboravimo: to je bilo vrijeme kada su u Visokom bila ukupno dva televizora i to marke ”Tesla TV 59”, malo više radio-aparata, Kino ”Odred” sa filmovima Tarzana i onih iščekivajućih sa Apačom Vinetuom, nekoliko automobila i  telefonskih priključaka, skromno prenoćište preko puta zgrade DTV ”Partizan”, korzo – glavnom ulicom Ognjen Prica od Betonskog mosta do slastičarne Ilijas…

Imali smo i zgradu željezničke stanice, Dom kulture pri završetku, gradske kafane Zdravljak i Partizan…

A FRANCUZI NA KRALJEVCU!!!

I tadašnja februarska nedjelja, kao i ovogodišnji februarski dani bili su bez snijega, ali oni iz 1961., mnogo hladniji nego ovi, nakon 53 godine.

Novoizgrađeno rukometno igralište Osnovne škole na Kraljevcu – dupke puno. Tražilo se mjesto za kakav- takav pogled na šljaku kraljevačkog novog zdanja.

A tamo, Francuzi protiv Visočana, danas živih: KILALIĆ Halim, MANOJLOVIĆ Zare, ŠAHINOVIĆ Ismet, SIRČO Nevzad, SIRČO Mirsad-golman, AJDIN Midhat, Prljača Ekrem, PRALJAK Srđan (pojačanje iz Sarajeva) i onih kojih više nema: DRUGOVIĆ Salko, HANJALIĆ Murat, HANDŽIĆ Muhamed-golman, IDŽAKOVIĆ Memnun (pojačanje iz Sarajeva),

To je bio historijski dan za visočki sport i visočku kulturu – prvi internacionalni susret rukometaša. A uz to i pobjeda i to velika, 20:11.

Priča se i danas, bilo je nezaboravno slavlje…

{joomplucat:1139 limit=20|columns=4}

Proudly powered by WordPress