Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ljiljan za kralja Tvrtka I

ljiljan za tvrtka1Godišnjica smrti najpoznatijeg bosanskog kralja Tvrtka I (10.03.1391-10.03.2014.) obilježena je tek ponekim tekstom u medijima. Ono što smo davno zgazili nogama danas se veoma skromno vraća pred nas, Bosance i Hercegovce, da nam iznova ispriča ko smo mi ustvari i čiji smo. Rijetkost su ljudi-intelektualci u vidu emeritusa Envera Imamovića koji nam i danas neumorno pojašnjava vrijednosti bosanske države, dinastije Kotromanića, ljepoti bosanskih princeza i gordosti bosanskih vladara.  

I neka, neka nam se stalno ponavlja, ono što naša glava ne uvažava, ne zna ili neće svejedno je, sve do trenutka dok ne spoznamo da nisu vrijednosti šaka para u džepovima, nego ime sa tragovima duboko ocrtanim iza nas, kao što to zna Škotska, Engleska ili Francuska.

Bit svega ovoga jeste priložena fotografija načinjena danas u Milima. Položen ljiljan na grobnom mjestu kralja Tvrtka I, na ostacima krunidbene crkve, u Milama. Taj cvijet, metafora najljepšeg cvijeta od svih, cvijet bosanski ljiljan koji nas svrstava među najveće narode srednjovjekovne Evrope, tek sićušni je korak, ali očito ogromno poštovanje za našeg vladara.

Izvinjavamo se kralju Tvrtku I što su njegove kosti pohranjene u podrumu Zemaljskog muzeja, izvinjavamo se kralju Tvrtku I što je njegovo posljednje počivalište u Visokom tek obična rupa, izvinjavamo se kralju Tvtku I što se prije sjetila Tuzla, Herceg Novi, sagradiše mu spomenik, a možda se Visoko toga neće sjetiti nikada…  izvinjavamo se kralju Tvrtku I što još nikada zaista nismo naučili ko je i šta je ta Bosna, što o tome naša djeca nemaju pojma, izvinjavamo se kralju Tvrtku I što nismo potomci kakve je zaslužila velika zemlja Bosna, izvinjavamo je kralju Tvrtku I što nam svima jednako ne tuče u grudima na spomen imena Bosna, izvinjavamo se…

Bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića smatraju najvećim državnikom i vladarom kojeg je Bosna imala u hiljadugodišnjoj historiji. Obično se kaže da je ono što je Kulin ban započeo: „od Kulina bana i dobrijeh dana“, završio kralj Tvrtko I dvije stotine godina kasnije. Tokom 38 godina njegove vladavine ne samo da je učvrstio Bosnu, nego je stvorio velesilu na Balkanu. Uspješno je vodio politiku, kovao bosanski novac (zlatnik Tvrtka I je bio četiri puta teži od zlatnika Mletačke Republike što dodatno govori o ekonomskoj snazi Bosne), u bosanskoj kraljevskoj heraldici osmišljen je znak sa motivom ljiljana (lat. lilium bosniacum) koji se nalazio na štitu bosanskog vojnika, kralj Tvrtko I je sagradio vlastitu luku Herceg Novi i Brštanik kod Opuzena.

Kralj Tvrtko I je umro na današnji dan 1391. godine u 52-oj godini.

Neka mu je laka zemlja bosanska.ljiljan za tvrtka 2ljiljan za tvrtka 3ljiljan za tvrtka 4ljiljan za tvrtka 5ljiljan za tvrtka 6

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress