Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U krugu ilijaške željezare poginuo Adnan Seferović iz Visokog, teško povrijeđen Selvedin Omerović

zeljezara ilijasIskopavajući staro željezo jutros je u krugu ilijaške željezare poginuo Adnan Seferović (1985) iz Visokog. Na njega se obrušilo nekoliko tona zemlje i otpadnog željeza koje je vadio iz kopa dubokog dvadesetak metara. Sa njim je bio također Visočanin Selvedin Omerović, koji je zadobio teže povrede, te je brzom intervencijom ilijaške hitne pomoći prebačen na KUM Koševo gdje je ustanovljeno da nije životno ugrožen, ali da ima povrede kičme i zadržan je na hospitalizaciji.

Nesreća se dogodila nešto prije podneva u krugu Željezare Ilijaš, gdje se već godinama iz zemlje vade ostaci željeza koji su se tu odlagali decenijama. Nedaleko od mjesta tragedije zatekli smo pet – šest kopača željeza koji su bili vidno potreseni i bez želje da govore za medije i još manje da se fotografišu. Ipak smo od njih čuli da je iza stradalog Seferovića ostalo troje malodobne djece, od kojih najstarije ima tek 6 godina, supruga i majka.

– Poginuo je za deset maraka, jer se za jedan dan na vađenju željeza više ne može zaraditi. Ne mogu ni zamisliti kako će sad živjeti njegova porodica jer im je kopanje željeza bilo jedini prihod – govori jedan od njih, koji kaže da je deset maraka još i dobra zarada jer se za jedan dan može izvaditi u prosjeku najviše 50 kg, a cijena je 15 do 20 feninga po kilogramu.

– Ako imaš sreće pa „naletiš“ na veći komad čistog željeza, onda možeš zaraditi i do 30 maraka. Za jednim takvim je danas krenuo Adnan i poginuo – dodaje drugi kopač.

Objašnjavaju da željezo vade iz jedne jame dimenzija 100 sa 30 metara i duboke 15 do 20 metara, koja je nastala kao posljedica iskopavanja željeza od strane firme iz Zenice. Osim danas poginulog Seferovića i povrijeđenog Omerovića, u ovoj jami je u protekle 3 godine povrijeđeno još 5 ljudi, i to uglavnom sa težim posljedicama.

– Čuvari iz željezare ih stalno gone odavde, ali oni se uvijek vraćaju jer moraju, jer im je to jedini način da prehrane porodice. I jutros su ih čuvari upozoravali – govori nam Mirsad Suša, stanovnik Luke, koji živi u blizini mjesta tragedije.

Uviđaj su izvršili dežurni tužilac i pripadnici MUP-a KS, a više detalja saznaće se nakon obavljene istrage.

Kopači željeza u Ilijašu su uglavnom ljudi srednjih godina kojima je to jedini način da prehrane porodice, ali među njima ima i nekoliko mlađih osoba, pa čak i jedna djevojka iz Visokog koja je studentica Filozofskog fakulteta.

 – Moram, i nije me stid. Roditelji nemaju mogućnosti da finansijski u potpunosti podrže moje školovanje, meni ne preostaje ništa drugo. To je jedini način da pomognem i njima i sebi. Od države nemam ništa.

Radioilijas.ba/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress