Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kultura komuniciranja – “Đubre jedno nekulturno”

opcina visoko 1Kakva treba da bude reakcija građana na usluge koje njima institucije grada Visokog pružaju ? U ovom slučaju riječ je o Općini Visoko, i uposlenim unutar iste. Zaposleni na takozvanoj recepciji koja se nalazi na ulazu, umjesto da budu susretljivi i kulturni, ponašaju se upravo suprotno. Od nekoliko lica koja se nalaze konstantno na toj poziciji, uposlenik koji radi posao zaštitara, pregleda dokumente građanima koji žele doći do neke od službi. Postavlja se pitanje zašto se dokumenti traže svakoj desetoj osobi koja uđe u Općinu ? Onda zašto taj uposlenik koji već ima odobrenje da traži dokumentaciju, ali nema akreditacije sa imenom, to radi sjedeći u udobnoj stolici i derući se tako da vas dozove?

Događaj koji je pokrenuo ova pitanja, se desilo proteklih dana, kada je zaštitar zaposlen u Općini, nekulturno i neprofesionalno postupio prema starijoj gospođi. Kako to da jedan zaštitar ima pravo da vrijeđa stariju osobu, koja je prije toga vadila lične dokumente i sa istima krenula u Službu, i da joj govori da nema pravo da uđe u Općinu ? Kako to da jedan zaštitar ima pravo da je sačeka, nakon što ta ista osoba završi u Službi predavanje dokumenata bez ikakvih problema. Da sačeka tu osobu i dočeka je sa riječima “Đubre jedno nekulturno ”!?

Prije svega, starija gospođa koja je napadnuta, nije izazvala događaj koji je zaštitar lično pokrenuo. Od svih pitanja koja postavljamo nakon ovakvog događaja, dolazimo do zaključka da zaposleni unutar institucija ovog grada, bez obzira na događaj ili osobu ne smiju da se ponašaju na način na koji se sada ponašaju. Postavlja se pitanje do kada će građani Visokog trpiti, verbalne napade i ispade od strane uposlenih koji misle da im radna mjesta garantuju da će proći nekažnjeno. Do kada ćemo trpiti dvosatne pauze, igranje igrica, bezobrazne i polovne odgovore koje nam ne odgovaraju na pitanja, ubacivanja preko reda i slične stvari koje su nam postale svakodnevnica. Verbalni napad na našu sugrađanku, je prije svega odraz nekulture, neprofesionalnosti i neobrazovanosti kadra koji je zaposlen unutar najvažnije institucije svakog grada- Općine !

Da li ćemo trpiti riječi tipa “Đubre jedno nekulturno ” ; ” Gdje si ti pošla ”; ” Neš ti nigdje dok ja ne kažem ” ? Ili je ovaj događaj bio dovoljna opomena da građani Visokog shvate, da radno mjesto takvih ljudi ne garantuje da mogu i moraju proći nekažnjeno.

Proudly powered by WordPress