Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Večeras pomjeramo kazaljke za jedan sat naprijed

ljetno vrijemeLjetno računanje vremena počinje večeras 30. ožujka/marta 2014. godine, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unaprijed vrijeme u dva sata računati kao tri sata

Iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH podsjetili su da u skladu sa Zakonom o računanju vremena („Službene novine Federacije BiH“, br.24/97 i 50/03), ljetno računanje vremena počinje 30. ožujka/marta 2014. godine, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unaprijed vrijeme u dva sata računati kao tri sata.

Zimsko je vrijeme zapravo standardno, dok je privremeni prijelaz na ljetno prvi put službeno uveden 1916. godine u Njemačkoj i njezinim saveznicama u Prvom svjetskom ratu. Kao osnovni razlog navedena je ušteda tadašnjeg glavnog energenta ugljena. Ubrzo su se sa sličnim argumentima pridružili Velika Britanija, Rusija, SAD i druge države, no dobar ih je dio od pomicanja kazaljki nakon rata odustao.

Ljetnom su se vremenu mnogi vratili tokom Drugog svjetskog rata, a ‘popularnost’ je ponovno steklo i u vrijeme velike energetske krize 70-ih. Bivša Jugoslavija prvi je put kazaljke službeno pomaknula 1983. godine.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress