Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočka opozicija na Konvencijama u Zenici i Sarajevu

konvencije sdp sbbPredstavnici visočke opozicije danas su prisustvovali Konvencijama svojih stranaka u Zenici, odnosno Sarajevu. OO SBB-a i OO SDP-a Visoko organizovanim prijevozima autobusima uz neizbježnu stranačku ikonografiju krenuli su ka sjeverozapadu (Zenica) i jugoistoku (Sarajevo). Kemal Mušinbegović i Muhamed Husić okupili su članstvo i krenuli po nova stranačka upustva, programe i ciljeve šest mjeseci prije Općih izbora u BiH. Izbora koji puno više znače njihovim vođama Fahrudinu Radončići i Zlatku Lagumdžiji, jer se radi direktno o njihovim pozicijama u naredne četiri godine.

Zenička Arena, odnosno sarajevska Skenderija bile su prepene, bar tako djeluje i izgleda na fotografijama. “Uz narod” je bio slogan Konvencije SBB-a, a Fahrudin Radončić je između ostalog okupljenima rekao:

BiH je dvadeset godina bez ozbiljne državničke, regionalne ideje. Prvi smo u Evropi po siromaštvu, bijedi. Obećavali su nam alijanse. Samo ove godine smo sa 500 otišli na 560 hiljada nezaposlenih. Prvi čovjek SDP-a kaže da je osvojio 17 posto vlasti i toliko odgovara. SDP ima 100 posto vlasti u energetici, federalnoj vlasti, 100 posto vlasti u Federaciji. Ustvari, oni možda uzimaju 17 posto provizije, pa im je ta cifra u glavi, kazao je predsjednik SBB-a.  Neka se u oktobru dogodi izborni državni udar. Bićemo vrlo nemirni dok BiH ne izvučmo na evropski kolosjek, kazao je Radončić na kraju obraćanja.

U Skenderiji je naravno priča bila drugačija, Zlatko Lagumdžija između ostalog je poručio da SDP-u predstoji 200 dana ofanzive:

“Jednoglasno smo raskinuli savez sa SDA i jednoglasno krenuli sa SBB-om. Danas i iz SDA dolaze tihi glasovi priznanja da su oni sami doveli do toga. Moj glas je u toj odluci bio jedan, ali preuzimam na sebe i glas svakoga onoga ko danas kaže da smo tada pogriješili. Nismo imali alternativu, a sada bi bila nepopravljiva greška da smo tada ostali s njima. Razlaz sa SBB-om je bio njihov izbor i to je za nas zatvorena knjiga.Konvencija je danas ponudila program i pozivamo još jednom sve da se i takmičimo i zajedno radimo  na rješavanju problema koji su na našem dugom i krivudavom putu, na kojem stoji putokaz sa natpisom, „država za čovjeka“.

Koliko su članovi ove dvije stranke iz Visokog shvatili svoje lidere na Konvencijama u Sarajevu i Zenici i kako će to znati primjeniti u periodu koji je pred nama do Općih izbora znat ćemo upravo za 200 dana, kada se postizborne karte podijele i kada SDP i SBB uvide šta narod misli o njima i njihovim lokalnim predstavnicima u Visokom.

Podsjećamo nakon Općih izbora 2010.godine SBB Visoko je ostvario jedan mandat u Skupštini ZDK (Meldina Ugarak), a nakon pucanja koalicije SDA/SDP Đemil Ugarak je postao ministar privrede, dok je SDP Visoko putem kompezacione liste dobio mjesto u Federalnom parlamentu (Jasmina Zubić). Rekonstrukcijom Vlade ZDK i izlaskom iz vlasti SBB ministara Muhamed Husić je krajem prošle godine postao ministar privrede ZDK.

Proudly powered by WordPress