Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dvosatni “Štrajk upozorenja” zaposlenika u obrazovanju na području ZDK

strajk upozorenjaViše od 5.500 zaposlenika u oblasti obrazovanja i odgoja na području Zeničko-dobojskog kantona održali su danas dvosatni “Štrajk upozorenja” u svim osnovnim i srednjim školama na području kantona, fakultetima i drugim naučnim ustanovama Zeničkog univerziteta. 

Kako su ranije najavili čelnici kantonalnih odbora granskih sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, dvosatni “štrajk upozorenja” realizovan je u skladu s ranije donesenim odlukama organa sindikata s ciljem da izvršna kantonalna vlast ponovno uspostavi sistem redovnih isplata plaća zaposlenih u obrazovanju.
 
Prema mišljenju sindikalista kašnjenja u isplati plaća i naknada za radnike u obrazovanju ne bi trebalo biti, jer nema većih problema u punjenju budžeta, koje se realizira prema planu Vlade ZDK-a. Radnici u obrazovanju na području ZDK-a u ovoj godini su dobili samo jednu plaću, i to za januar i naknadu za topli obrok za februar. 

Tokom održavanja štrajka predstavnici kantonalnih granskih sindikata i Saveza sindikata ZDK-a posjetili su zaposlene, gdje su razgovarali o daljnjim aktivnostima radi prevazilaženja problema zakašnjenja u isplatama plaća ovoj grupi budžetskih korisnika. 

Istaknuto je da će sinidkati, ukoliko Vlada ZDK-a u ostavci ne ponudi konkretno rješenje za vraćanje isplate plaća i naknada u zakonske rokove, aktivirati raniju odluku o generalnom štrajku u obrazovanju na prostoru Zeničko-dobojskog kantona. Pokretanje štrajka moglo bi da izazove veće probleme u realizaciji nastavnih programa i planova, posebno kod učenika završnih razreda škola. 

FENA/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress